Türkiye, coronavirüs ülkeye gelmeden önce gerekli tüm tedbirlerini aldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ilk Koronavirüsü vakasını açıklaması ardından farklı ülkelerde yaşanan coronavirüs vakalarının yayılma sıklığının nedeni de merak konusu oldu. Doç Dr. Aytuğ Altundağ, paylaştığı grafikle ülkeler arasındaki coronavirüsün yayılma nedenini örnekler üzerinden verdi. Türkiye sağlık alanında Avrupa ülkelerinden daha avantajlı olduğunu belirten Doç Dr. Altundağ, Koronavirüs nedeniyle yapılması gereken hijyen kuralları için bireylere "Sadece kendinizi değil etrafınızı da düşünün. Suya sabuna dokunun" dedi.
Türkiye, Koronavirüs ülkeye gelmeden önce gerekli tüm tedbirlerini aldı. İlk Koronavirüs vakası açıklandıktan sonra da gerekli önlemler alınmaya devam etti. Başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olmak üzere devletin tüm kurumlarında çalışanlar Koronavirüs için yapılması gereken her şeyi yaptı ve yapmaya devam ediyor.
Türkiye, Koronavirüs vakası yaşamış ülkelerin deneyimlerini de yakından takip ediyor. Ülkeler arasında Koronavirüs'ün bulaşma sıklığı ve yayılma oranı farklılık arz ediyor. Devletin ve kurumların aldığı tedbirlerin yanı sıra bireylerin uyması gereken hijyen kuralları da var. Özellikle sabun ile ellerin sık sık yıkanmasına uzmanlar dikkat çekiyor.
Doç. Dr. Aytuğ Altundağ da sosyal medya hesabından grafikler aracılığıyla farklı bilgiler paylaştı. Bu bilgilerde ülkeler arasındaki sağlık alanındaki kapasite farklılıkları, Türkiye'nin yoğun bakımdaki kapasitesi ve bireylerin dikkat etmesi gereken önlemler dikkat çekti.
İTALYA'DA ALMANYA'DAN 34 KAT DAHA FAZLA ÖLÜM
Koronavirüs (Kovid 19) salgınının dünyadaki deneyimi sonrası elde edilen bilgileri ve ülkeler arasındaki farklılıkları sosyal medya hesabında grafikle paylaşan Altundağ, Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki durumu rakamlar üzerinden anlattı. İlk olarak İtalya ile Almanya arasındaki koronavirüs enfeksiyonuna bağlı ölümlerin oranının neden farklılık arz ettiğine değindi. Doç Dr. Altundağ, "İtalya'da Almanya'dan tam 34 kat daha fazla ölüm gerçekleşti. Bunun da üç temel nedeni olduğu düşünülmekte" dedi.
ÜLKELERİN SAĞLIK ALANINDA KAPASİTE FARKI ETKİLİ
Altundağ, "Birincisi toplumların kişisel önlemler ve tedbirler konusundaki davranışsal farkları… İkincisi yönetimlerin salgını tespit etme ve izole etmede aldığı önlem farkları... Üçüncüsü salgın başladıktan sonra sağlık hizmetlerinin personel, teknolojik cihaz ve yatak kapasitelerindeki farklar" diyerek Koronavirüs salgınında ülkelerin sağlık alanında yaptığı icraatlarının önemi ve kapasite farkının durumunu vurguladı.
TÜRKİYE DAHA AVANTAJLI
Paylaştığı grafiklerin analinizi yapan Doç Dr. Altundağ, "Almanya Avrupa Birliği'nin en fazla yoğun bakım yatağına sahip ülkesi. Portekiz ise en az yoğun bakım yatağına sahip ülkesi. Yoğun bakım yataklarındaki oranlar hesaplanırken 100 bin kişiye düşen yatak sayısı oranları paylaşılır. Almanya'da 100 bin kişiye düşen yatak sayısı 29,2, İtalya'da 12,5, İngiltere'de 6,6, Portekiz'de 5, Türkiye'de ise 43. Bu durum bizim için Koronavirüs enfeksiyonunun yayılması ve Türkiye'de salgın haline gelmesi durumunda önemli bir avantajımız. Temennimiz birinci ve ikinci madde önlemleri ile süreci hafif atlatmak ama olası diğer senaryolara da başta sağlık bakanlığı olmak üzere kurumların hazırlandığını görünüyoruz. Yoğun bakım yatak sayılarının ülkemizde tüm Avrupa ülkelerinin üzerinde olması önemli avantajımız" ifadelerini kullandı.
İTALYA'DA GECİKMELERE NEDEN OLAN…
Başka bir grafikten örnek veren Altundağ, "Güney Kore ve İtalya Kovid19 salgınlarının yaş gruplarına göre kıyaslaması. Güney Kore'de tespit edilen vakaların çoğu gençlerdi ve yaşlı bireylere bulaştırmadan bu kişiler izole edildi. Güney Kore'de görülen 8162 vakanın yarısı yani 4000'i "Shincheonji Kilisesi" tarikatı ile ilişkilendirildi ve 88 yaşındaki tarikat liderinin de tüm Güney Kore toplumundan özür dilemesini hepimiz televizyonlardan izledik" dedi.
Koronavirüsün yayılmaması için İtalya örneği vererek Türkiye'deki bireyleri uyaran Altundağ: "Burada Güney Kore çok kritik bir hamle yaptı. 235 bin kişiye erken tarama korona testi yaparak bu enfeksiyonu taşıyan kişileri çok erken tespit etti. İtalya ise bu testleri yapma konusunda çok geç kalınca ek olarak toplum karantina kurallarına düzgün bir şekilde uymayınca maalesef enfeksiyonu hafif geçiren bireyler yaşlı nüfusa bu enfeksiyonu bulaştırdı. Tekrar söylüyorum lütfen kişisel önlem ve sorumluluklarınıza dikkat ediniz" ifadelerini kullandı
BİREYLERİN SORUMLU DAVRANMASI GEREKTİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ
Sosyalleşmeyi biraz azaltmak gerektiğini vurgulayan doktor, "Kendinizi korumak kadar, hasta olmanız durumunda etrafa yaymamak da sizin sorumluluğunuz. Bu yüzden suya sabuna dokunun. Bu virüs sabuna karşı çok dayanıksız. Sosyal mesafe ve karantina önlemleri çok önemli… Bu dönemde izolasyona dikkat edelim" dedi.
Bununla birlikte, "Kovid19'da Türkiye'nin kaçıncı haftada pik seviyesine ulaşacağını öngöremesek de, önceden yapılacak hazırlık planlarının sonrasında yaşanabilecek ölüm oranlarına direk etki edeceği aşikâr. Sosyal izolasyona ne kadar hızlı başlarsak o kadar iyi olacak" diyerek önlemlerin yerinde olduğunu belirtti.
TÜRKİYE BU PROBLEMİ DE AŞAR
Türkiye'nin birçok sıkıntıyı göğüslediğinin altını çizen Doç Dr. Altundağ, "Hep birlikte akılla, birbirimize yardımcı olarak, panik olmadan, tedbirlerimizi alarak, yetkililere yardımcı olarak, karşılıklı hoşgörümüzü kaybetmeden bu problemi de aşacağız. Bu topraklarda pek çok sıkıntıyı göğüsledik, bu da gelir bu da geçer inşallah..." ifadelerini kullandı.
"SADECE KENDİNİZİ DEĞİL ETRAFINIZI DA DÜŞÜNÜNÜZ"
Aytuğ Altundağ, kişilerin sorumlu davranması gerektiğini ve risk grubundaki kişilerin özenli olmaları noktasında uyarılarını tekrarladı. "Lütfen risk grubunda olan kişiler özenli olsunlar. Hastalarımdan çeşitli bilgiler alıyorum. Özellikle Umre'den dönen büyüklerimizin çocuklarından ve torunlarından ziyaret beklemeleri, insanların da büyüklerini kıramamaları nedeniyle bu ziyaretlere gitmeleri toplum için risk oluşturmaktadır. Riskli dönem geçince tüm ziyaretler, hediyeleşmeler keyifle yapılır. Sabırlı olunuz. Sadece kendinizi değil etrafınızı da düşününüz. Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarını yakından takip ediniz" çağrısında bulundu.