Çalışma Saatleri
Hafta İçi
09:00 - 18:00
Hafta Sonu
10:00 - 17:00
Koku alamadığımız zaman ilk yapmamız gereken ne zaman ortaya çıktığını tespit etmektir.
İnsanların 5 duyu organlarından biri olan koku; burun aracılığı ile alınan ve koku alanında bulunan sinirler yolu ile beynin algılanması sağlanan önemli bir fonksiyondur. Günlük yaşamda çevresel faktörler hakkında bilgi edinilmesini sağlayan bazı hayvanların ise temel yaşam fonksiyonu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Koku, koku alma duyusuyla hissedilen, genelde çok küçük konsantrasyonlarda havada çözülmüş olarak bulunan kimyasal maddelerden herbiridir.
Koku alma, burundan ve ağızdan alınan havanın içinde taşınan "Koku Molekülleri"nin, burnun yaklaşık 7 cm gerisinde, üst konka ve burun kemiği etrafında bulunan, yaklaşık 1 cm2 lik "Koku Alanı"na ulaşması ile başlar.
Normal koku duyusu alma durumudur. Kişilerin koku ile ilgili bir şikayeti yok ve koku testlerinde normal sonuçları almışlarsa bu kişileri normozmik bireyler olarak değerlendiririz.
Bazı doğumsal ve ailevi hastalıklar koku kayıplarına yol açabilir. Bu yüzden koku kaybı ile gelen bir hastamızın bu şikayetlerinin ne kadar süredir var olduğu , nasıl başladığı ve ailesinde başka bireylerde olup olmadığı hastalığın tanısını konulmasında çok önemli bilgiler verir.
Burun içerisinde 2 farklı epitel yapısı 2 farklı ortam vardır. Bunlardan biri "Solunum Alanı" diğeri "Koku Alanı"dır.
Olfaktör Bulbus olarak da adlandırılan Koku soğancığı beynin ön bölümünde, koku bölgesinin ve kafatasını oluşturan kemiğin hemen üzerinde yer alır.
Hava ile taşınana koku molekülleri, burun içerisindeki koku alanında yer alan koku algılayıcı hücreler ile etkileşime girdikten sonra , oluşan sinyal önce koku