Sinüslerin hastalıkları ile ilgili bilgi birikimimizin artması ile sinüzitin tedavisinde kullandığımız sinüs cerrahisi tekniklerinde de gelişmeler yaşanmaktadır. Sinüslerin fonksiyonları ve ürettikleri salgı ile ilgili bilgi birikimimiz arttıkça bu alandaki cerrahiler de hastalıkta minimum sağlıklı dokunun çıkarılması şeklinde gerçekleşmeye başlamıştır.
Özellikle son yıllarda önemi gitgide artan ve vücuttaki damar genişlemelerinde sorumlu olan ve damar tıkanıklığına karşı önemli bir koruyucu olan Nitrik Oksitin aynı zamanda sinüslerde de yoğun olarak salgılandığının tespit edilmesi ile birlikte mümkün olduğunca sinüs cerrahisinde temel tedavinin hastalık sürecini ortadan kaldırıp sinüslerin tekrar fonksiyon kazanması yönünde olması gerektiği yoğun olarak savunulmaya başlanılan bir tez olmuştur. Burada yapılacak Burun içi ve sinüs tümörleri ile ilgili cerrahilerde ise farklı bir yaklaşım olan geniş temizleme tekniği devam etmektedir.
Bu yüzden Kronik Sinüzit hastalığında sinüslerin ağzının açılarak tekrar fonksiyon kazanmasını sağlayan endoskopi sinüs cerrahisini hem süre olarak çok kısaltan, hem hastayı çok kısa sürede normal yaşantısına dönmeyi sağlayan hem de operasyon risklerini azalma gibi avantajları bulunan “Balon Sinoplasti” yöntemine artık “İlaçlı Balon Tedavisi” yöntemi de eklenmiş ve sinüslere bölgesel olarak uzun süreli ilaç uygulaması olanaklı hale gelmiştir.
Balon Sinoplasti sinüslerin ağzını açmak için kullandığımız bir yöntemdir. Bu yöntemde sinüs kanallarına küçük, esnek şişirilebilen balonlar yerleştirmekteyiz. Sinüs kanalında şişirilen bu balonlar sinüs ağzındaki darlığı genişletir ve içerisindeki enfeksiyonu temizlemeye olanak sağlar. Aslında burada uygulanan yöntem Kalp hastalarında yapılan Anjiografi yöntemi ile benzerlik gösteren bir yöntemdir.
Burunda herhangi bir kesi olmadığı için kanama olmaz. Burun içi faydalı hiç bir dokuya zarar verilmemiş olur.İşlem sonrası tampon gerekmez. İyileşme çok hızlı olur. Hemen ertesi gün günlük hayata dönülebilir.