Çalışma Saatleri

  • Hafta İçi

    09:00 - 18:00

  • Hafta Sonu

    10:00 - 17:00

Sinüzit Ameliyatı

sinüzit ameliyatı

Sinüzit Ameliyatı

Sinüsler; yüz bölgesindeki hava boşluklarına verilen isimdir. Sinüsler günde yaklaşık yarım litre mukus salgılamaktadır.

Sinüzit Ameliyatı

Sinüsler; yüz bölgesindeki hava boşluklarına verilen isimdir. Sinüsler günde yaklaşık yarım litre mukus salgılamaktadır. Bu salgı sinüslerde hareket ederek virüs ve bakterilerle birlikte toz parçacıklarını temizlemektedir.

Sinüsler bazı sebeplerden dolayı kişide birtakım şikayetlere yol açabilmektedir. Burun ya da yüz bölgesinin darbe alması sonucunda ya da doğumsal nedenler dolayı gelişen şekil bozuklukları ile birlikte sinüslerdeki hava akışı sağlıklı bir şekilde sağlanamamaktadır. Böylece iltihaplanan sinüs boşlukları kişide farklı şikayetlere yol açmaktadır. Aynı zamanda hava kirliliğinin artması, şehirleşme ile birlikte alerjik durumların çoğalması ile birlikte sinüzit şikayetlerinde de artış gözlemlenmektedir. Geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, yüzde dolgunluk hissi, nefes alamama, burun akıntısı, diş ağrısı gibi şikayetler yaşanabilmektedir.

Geniz akıntısı, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi ve koku duyusunun bozulması gibi bulgular 3 aydan daha uzun sürüyorsa ve ilaçla tedaviye cevap vermiyorsa tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale gerçekleştirilebilmektedir.

Sinüzit ameliyatı uygulanırken sinüs ağızları açılmakta, sinüslerin içindekideki iltihaplar temizlenmekte ve böylece sinüslerin düzgün havalanması sağlanmaktadır. Gelişen teknoloji ve bilimsel çalışmalar ile birlikte endoskopik olarak uygulanan sinüzit ameliyatları; navigasyon yöntemi, balon yöntemi ve klasik endoskopik yöntemleri uygulanarak gerçekleştirilmektedir.

Sinüzit ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde; 

Sigara kullanılan ortamlarda bulunmamak,

Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklardan korunmak

Doktorun tavsiyelerine eksiksiz uymak gerekmektedir.

Bunlarla birlikte kısa sürede ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilen endoskopik sinüzit ameliyatı sonrası süreçte ameliyat olan hasta oldukça kısa sürede günlük yaşamına ve işine dönebilmektedir. Sinüzit ameliyatı alanında uzman ve tecrübeli doktorlar tarafından yapılmalıdır. Bunun sebebi ise; burun sağlığının korunması, burun organının işlevini yitirmemesi, sağlıklı nefes almanın ve koku duymanın korunması gerekliliğidir.

Sinüslerin İltihaplanma Nedenleri Nelerdir

Sinüsler birtakım nedenlerle iltihaplanarak sinüslerin fonksiyonel özelliklerine engel olmaktadır. Bu nedenlerden birkaçı şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Üst solunum yollarını etkileyen alerjik reaksiyonlar
  • Diş ve diş eti enfeksiyonları
  • Diş implantı sırasında hatalı uygulamalar
  • Enfeksiyon oluşumu gözlenen diş kökünün çekim sırasında kök kanalındaki dokuların sinüslere itilmesi
  • Tempolu yüzme aktiviteleri ile sert dalışlar
  • Tütün ve tütün maddeleri kullanımı
  • Hava kirliliğine maruz kalma

Sinüzit Tanısı

Sinüzit probleminin tanısında öncelikle fiziksel muayene gerçekleştirilmektedir. Nazal endoskopik muayene ile birlikte alerji testleri, röntgen ve bilgisayarlı tomografi ile gerekli testler uygulanmaktadır. Endoskopik muayene ile burun içinin ve sinüs ağızlarının değerlendirmesi yapılmaktadır. Bu süreçte hastanın genel sağlık öyküsünün de değerlendirilmesi ile hastaya uygun en doğru tedavi yöntemine karar verilmektedir. Akut sinüzit problemi genellikle medikal ilaçlar ve antibiyotikler ile tedavi edilebilirken kronik sinüzit probleminin tedavisinde çoğunlukla cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmaktadır.

Sinüzit Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Sinüzit öncelikle ilaçla tedavi edilmektedir. Temel ilacı ise antibiyotiklerdir. Bunun yanı sıra sinüsün burun içine açılan bölümündeki tıkanıklığı açıcı ilaçlar da kullanılmaktadır. İlaçlar kadar önemli bir iyileştirici faktör ise bol bol su içmektir. 

İlaç tedavisinden bir cevap alınamadığı takdirde, sinüzit komplikasyonlarının ilerlemesi durumunda sinüzit ameliyatına baş vurulmaktadır. Bir oran vermek gerekirse insanların %20 - 25'i ilaç tedavisine cevap vermemektedir.

Sinüzit Ameliyatı Ne Zaman Karar Verilir?

Sinüzit ameliyatının uygulanabilmesi için birtakım koşulların oluşması gerekmektedir. Bu koşullar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Sinüzit problemi ilaçla ya da burun içi spreyler ile giderilemiyor ise,
  • Hastanın yaşadığı semptomlar günlük yaşamı olumsuz etkiliyor ise,
  • Sinüslerde doğuştan ya da travmatik olaylar sonucunda şekil bozuklukları mevcut ise,
  • Burun içerisinde polip oluşumu bulunuyor ise,
  • Geniz eti ya da burun eti büyümesi yaşanıyor ise,

sinüzit ameliyatı uygulanmaktadır. Bu koşulların bulunmasının yanı sıra sinüzit ameliyatı planlamasında hastanın nitelikli bir şekilde bilgilendirilmesi, doktor seçiminin tecrübeli ve alanında uzman cerrahlar tarafından yapılması büyük önem taşımaktadır. Sinüzit ameliyatı hastanın en sağlıklı döneminde uygulanmalıdır. Akut iltihaplı dönemde sinüzit ameliyatının uygulanması ciddi riskler açığa çıkarabilmektedir. 

İstanbul'da bulunan kliniğimizde sinüzit ameliyatı olmak için +90 212 232 52 53 numaralı telefondan arayarak randevu alabilirsiniz.

Gsm : 0541 746 89 48


Adres : 19 Mayıs, 19 Mayıs Cd. No:1, 34360 Şişli/İstanbul Golden Plaza

Sinüzit Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Sinüzit ameliyatının gerçekleştirildiği hastalar şu şekildedir;

  • Burnunda et büyümesi olan kişiler
  • Burun kemiğinde eğrilik bulunan kişiler
  • Burun içi kıkırdak yapısında anatomik bozukluğa rastlanan kişiler
  • İlaç tedavisine yanıt vermeyen kişiler
  • Burun içerisinde polip bulunan kişiler

Sinüzit Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Sinüzit ameliyatı, sinüs boşluklarını ve kanallarını oluşturan kemiklerin neredeyse kağıt inceliğinde olmasından ötürü son derece hassas ve teknik bir ameliyattır. Sinüzit ameliyatı bu ince dokuların temizlenmesi ile gerçekleştirilir. Sinizüt ameliyatı esnasında; ince araçlar ile dokular traşlanır, konkalar küçültülür.  Endoskopik sinüzit ameliyatlarında aynı zamanda navigasyon sistemlerinden de yararlanılmaktadır. 

Sinüzit ameliyatı yaklaşık 1 saat sürmektedir. Endoskopik yöntemlerle ile burun içerisine girilerek sinüs ağızları genişletilmekte, sinüslerdeki iltihaplı dokular ve polipler temizlenmektedir. Böylece hastanın sağlıklı bir şekilde solunumunu sürdürebilmesi amaçlanmaktadır. Sinüzit ameliyatında; muayene sürecinde tespit edilen kemik ve kıkırdak eğrilikleri de düzeltilmektedir. Aynı zamanda burun eti büyümeleri de bu süreçte tedavi edilmektedir.

Sinüzit ameliyatlarında; enfeksiyon oluşumu kontrol altına alınmakta, iltihap nedeni ile oluşan dokudaki ödem azaltılmakta, sinüs ağzı genişletilmekte, solunumun sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi sağlanmakta, enfeksiyona bağlı solunum yolu hastalıklarının süresi azaltılmaktadır. Sinüzit ameliyatı sonrasında hasta yaklaşık 3 – 4 gün içerisinde günlük yaşamına dönebilmektedir. Burun içerisindeki ve sinüslerdeki ameliyatın olumsuz etkileri ise yaklaşık 1 ay içerisinde ortadan kalkmaktadır. Ameliyat sonrasında doktor reçetesine ve önerilere eksiksiz uyulması bu sürenin kısalmasını ve komplikasyonların önüne geçilmesini sağlamaktadır. Uzmanlar tuzlu su uygulamasının bu süreçte iyileşmeyi hızlandıracağını da belirtmektedir.

Sinüzit Ameliyatı Sonrasında Yaşanabilecek Problemler

Sinüzit ameliyatı için tercih edilecek doktor ve sağlık kliniği büyük önem taşımaktadır. Enfeksiyona bağlı problemler ya da anesteziye bağlı sorunlar ile birlikte ameliyatı uygulayacak doktorun seçimi de büyük önem taşımaktadır. Sinüzit ameliyatı da diğer bütün cerrahi girişimlerde olduğu gibi birtakım riskler barındırmaktadır.

Bu risk faktörleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Aşırı kanama
  • Anesteziye bağlı komplikasyonlar
  • Optik sinir zedelenmesi sonucu görme kaybı
  • Koku duyusunda yaşanabilecek kayıplar
  • Diş ve dudaklarda ağrı ya da uyuşukluk hissi
  • Baş ağrısı
  • Şişlik
  • Kanlı burun akıntısı
  • Bulanık görme
  • Ense sertliği
  • Gözlerde şişme

Ameliyat sırasında kullanılan ekipman ve cihazların güvenilirliği ve güncel teknolojiyi takip ediyor olması ile birlikte doktorun tecrübesi ve teorik bilgisi de yaşanabilecek komplikasyonların önüne geçmede etkendir.

Sinüzit Ameliyat Sonrası Tekrarlar mı?

Sinüzit hastalığı doğru teşhis edilmiş ve ameliyat doğru teknikler ile gerçekleştirilmişse başarı oranı yüksek bir operasyondur. Hastalarda uzun vadede, herkeste görülen senede 1 - 2 sinüzit atağı dışında bir şikayet tekrarlamamaktadır. Ancan polipli sinüzitlerin tekrarlama olasılığı her zaman bulunmaktadır. Polipli hastalarda ameliyatın ardından düzenli takip ile birlikte hastalığı kontrol altında tutmak mümkün olmaktadır. 

Sinüzit Ameliyatı Sıkça Sorulan Sorular

Sinüzit ameliyatı; kronik sinüzit problemlerinin tedavisinde başvurulan bir yöntemdir. Sinüzit şikayetlerinin 3 aydan uzun bir süre devam etmesi kronik sinüzit teşhisi konulması için yeterlidir. İlaçla tedavi ya da diğer tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda sinüzit ameliyatlarına başvurulmaktadır.
Sinüzit ameliyatı dönemin teknik imkanları ve teknolojik gelişmelerine bağlı olarak farklı yöntemler ile uygulanabilmektedir. Bununla birlikte açık ve kapalı yöntemler ile gerçekleştirilen sinüzit ameliyatları günümüzde balon sinüsoplasti tekniği ile oldukça konforlu bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Sinüzit tedavisinde ameliyatın başarılı bir şekilde sonlandırılması ve iyileşmenin tam olarak sağlanabilmesi için dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
  • Sigara kullanılmamalı, kullanılan ortamlarda bulunulmamalıdır.

  • Alerjik etkiye neden olabilecek her türlü madde ve nesneden uzak durulmalıdır. Yaşam alanları bu yönde yeniden düzenlenmelidir.

  • Çok nemli ya da çok kuru ortamlardan kaçınılmalıdır.

  • Soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklardan korunulmalıdır.

Ameliyat sonrasında sinüzit probleminin tekrarlama ihtimali çok az da olsa bulunmaktadır. Bu nedenle nezle ve grip gibi hastalıklara karşı maksimum önlem alnmalıdır. Aynı zamanda zararlı alışkanlıklardan uzak sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmelidir.
Sinüzit burun bölgesinde yer alan bir hastalık olduğu için Kulak Burun Boğaz (KBB) doktorları tarafından bakılmaktadır.
Ameliyatın iyileşme süreci kısa olsa da hastanın yanında bir refakatçinin bulunması gerekmektedir.
Sinüzit ameliyatı genel anestezi altında uygulanmaktadır. Anestezisiz ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilemez.

Hızlı Ulaşmak için;

Adres : 19 Mayıs, 19 Mayıs Cd. No:1, 34360 Şişli/İstanbul Golden Plaza

Gsm : 0541 746 89 48

Telefon : +90 212 232 52 53