Çalışma Saatleri

  • Hafta İçi

    09:00 - 18:00

  • Hafta Sonu

    10:00 - 17:00

Migren

Migren

Migren

Kronik hale gelen migren tanısı için son üç ayda meydana gelen ayda en az 15 gün ve üzerinde baş ağrısı olan, gün içinde ağrının en az 4 saat sürdüğü ve ayın en az sekiz gününde bu ağrıların migren tanı kriterlerini dolduracak özellikler bulunması gerekmektedir.

Baş Ağrısı Sebeplerinden Biri Olan Migren

Kronik hale gelen migren tanısı için son üç ayda meydana gelen ayda en az 15 gün ve üzerinde baş ağrısı olan, gün içinde ağrının en az 4 saat sürdüğü ve ayın en az sekiz gününde bu ağrıların migren tanı kriterlerini dolduracak özellikler bulunması gerekmektedir. Kronik migren toplumda % 1.3-2.4 oranında görülen, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlılığa yol açan, kişinin işteki performansını ve aile hayatını etkileyen ciddi bir sağlık problemidir.

Migrende Botoks Tedavisi

Botoks sinir uçlarında bulunan ve sinir iletimi sağlayan kimyasal maddelerin salınımını engelleyerek etki eder. Böylece ağrı beyine ulaşmamaktadır. Migrende botoks tedavisinin etkinliği çalışmalar ile kanıtlanmıştır. 2011 yılında botoksun migren tedavisinde kullanılması onaylanmıştır. Botoks migren tedavisi için alın her iki şakak bölgesi boyun ve omuz olmak üzere 31 cilt altı noktaya uygulanmaktadır.

Botoks işlemi muayenehane odasında yaklaşık 10 dk süren bir işlemdir. Tedavi sonrası hasta 2 saat boyunca başını eğmemeli ve yatarak dinlenmemelidir. Kronik migreni olan çocuk, gebe ve emziren hastalar hariç her hastaya botoks tedavisi uygulanabilir. Botoks tedavisinin etkisi işlem yapıldıktan 4-10 gün içerisinde ortaya çıkmaya başlar. İlk tedaviden sonra fayda görmeyen hastalar olabilmektedir. Bu hastalarımıza ikinci bir şans vermek gerekmektedir daha sonra 3 tedavi alan hastalarda bu tedavi planından vazgeçmek gerekmektedir. Botoks tedavisi sonrası hastalarımızda botoks tedavisinin doğası gereği çok nadir olarak geçici asimetriler oluşabilmektedir. Botoks tedavisinden fayda gören hastalarda migren cerrahisi de alternatif bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Burun kökenli baş ağrıları:

Burun içinde burunun duyusunu alan trigeminal sinir burunda kıkırdak eğriliği bulunduğu durumlarda (septum deviasyonu) baş ağrısı oluşturabilmektedir. Burun kökenli baş ağrıları kıkırdak eğriliği mukoza dediğimiz burun içi yüzeylerine temas ettiği zamanlarda oluşmakta bu da hastalar şiddetli baş ağrılarına sebep olmaktadır. Burun kaynaklı baş ağrıları ayrıntılı bir muayene sonrası oluşturulacak tedavi planı ve septum deviasyonu için yapılacak çok da zor olmayan bir operasyon ile giderilebilmektedir.

Sinüzit Baş Ağrısı Migrenle karıştırılır. Migrenlilerin yarısı sinüzit olduğunu düşünür. Göz ve burun çevresinde ağrı, tıkalı burun olur. Ateş eşlik edebilir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Toplumun %90’ı hayatlarının bir döneminde gerilim baş ağrısı çekmiştir. Başta dolgunluk, ağırlık, sıkışma, basınç hissi. Dikkat ve konsantrasyon güçlüğü, boyun ense ağrısı vardır. Ağrı hafif – orta (günlük yaşamı sürdürmeyi engellemez) düzeydedir.

Küme Baş Ağrısı Özellikle genç erkeklerde görülür. Tipik özellikleri vardır. Tek taraf göz ve şakakta çok şiddetli ağrı olur. Ani başlayıp biter. Çoğunlukla yılın 1-2 ayı, günün aynı saatlerinde tekrarlayan, 1 saat kadar süren ritmik ağrılardır. Terleme ve yerinde duramama tipiktir.

Çocuklarda Migren Baş ağrısı ön planda değildir. Sadece karın ağrısı, bulantı ve kusma ataklarıyla seyredebilir. Hassas, çekingen çocuklarda ılımlı baş ağrısı, karın ağrısı, kusma atakları, araba tutması, gaz ve kolik olabilir.

Hormonal Migren Adet kanaması öncesi- ortası -sonrası ataklar.Tipik migren ağrıları ve şişkinlik, sinirlilik, karın ağrısı olur.