Sinüsler burun boşluğunun etrafında yerleşen yüz ve kafa kemiklerinin havalı boşluklarıdır. Sinüzit ise sinüslerin içindeki duvarı kaplayan örtünün iltihabıdır. Sinüslerin iltihabı en sık üst solunum yolu enfeksiyonalrı olmak üzere burundaki anatomik ve fizyolojik bozukluklara bağlı yatkınlık, travma, alerji, diş enfeksiyonları, kimyasal ve zararlı maddelere maruziyet gibi birçok nedenlere bağlı gelişebilir. Eğer hastalık 3 aydan daha fazla sürüyorsa kronik sinüzitten söz edilir. Kronik sinüzitte hastalar genellikle aşağıdaki şikayetlerle hekime başvururlar:
Kronik sinüzit genellikle grip ve nezlelerle birlikte alevlenir ve semptomları belirginleşir. Çok uzun süren kronik sinüzitlerde burun içinde polip olarak isimlendirilen burun etleri oluşabilir. Eğer hasta tedavi görmezse polip zaman içinde büyüyerek tüm burun boşluğunu kaplayıp hayat kalitesini ciddi bir şekilde bozabilir.
Bir kişinin en az üç ay süre ile yukarıda listelenen semptomların iki veya daha fazlasına sahip olması onun kronik rinosinüzit olabileceğinin muhtemel göstergesidir. Bu klinik durumla hekime başvurmuş bir hastaya ya endoskopik sinüs muayenesi ya da paranazal sinüs bilgisayarlı tomografi(BT) incelemesi ile rinosinüzitin kesin tanısı konulur.
Kronik sinüzitin tedavisi öncelikle sebine bağlı olarak değişmektedir. Kronik sinüzite yol açan etkenleri tespit edip ortadan kaldırmak gerekir. Ancak sebebini bulmak veya ortadan kaldırmak bazen kolay olmayabiliyor. Alerji veya iritasyon zemininde gelişen sinüzitlerde alerjiye karşı tedavi ile birlikte kompleks bir sinüzit tedavisi planlanır. Bunun yanında hekimler sıklıkla antibiyotik tedavisi, yerel steroidli spreyler, burun açısı spreyler, burun yıkama solüsyonları gibi ilaçlar önermektedir.
Hatta bazen kortizon içeren güçlü ilaçlar da verilmesi gerekebilir. Burun içinde anatomik bozukluklar veya sinüs girişlerinde mekanik tıkanmalar olduğu durumlarda cerrahi müdahalelerle düzeltimesi gerekebilir. Ayrıca burun içinde poliplerin büyümesi durumunda da cerrahi olarak temizlenmesi gerekmektedir. Eğer diş enfeksiyonunun sinüslere yayılmasından kaynaklanan durumlarda enfeksiyon kaynağı olan dişin tedavi gerekir.