Koku bozukluklarının tedavisinde öncelikle kişinin mevcut koku bozukluğunu detaylı bir şekilde sorgulayarak işlemlerimize başlamalıyız. Koku bozukluğunun şiddeti, nasıl ortaya çıktığı, sürekli mi aralıklı mı olup olmadığı, ne kadar süreden beri var olduğu, gibi pek çok soru ile hastalığın nedeni hakkında bilgi edinilir.
Hastalar daha sonra Koku ile ilgili Yaşam Kalitesi ve Handikap İndekslerini tanımlayan anket formlarını doldurun.
Bu ön hazırlık sonrası detaylı bir KBB muayenesi yapılır. Bu KBB muayenesinde mutlaka koku alanı endoskopisi de yapılmalıdır. Koku alanı endoskopisi bizlere koku bozukluğunun iletim tipi bir kayıp olduğu konusunda bilgi verir.
KBB muayenesinden sonra Koku Eşik, Koku Ayırtetme, Koku Tanımlama ve Koku Hedonik Skala testlerini yapmak gerekir. Koku ile ilgili tüm bu testler Koku bozukluğunun türü hakıında bizi bilgilendirir.
Daha sonra Koku alanının tomografi ile görünütlenmesi ve koku soğancığının hacmini MR ile değerlendirme aşamasına geçilir.
Bu aşamlarda koku bozukluğunun iletim tip mi yoksa sinirsel bir soruna mı bağlı olduğu netleştirimemişse Koku uyaranı ile oluşan elektiriksel aktivite kaydının yapıldığı olfaktometre ile beyindeki koku bölgelerine sinyalin ulaşıp ulşamdığı değerlendirilir. Haritalandırmanın yapılması için de fonksiyonel MR kullanılır.
Tedavi aşamasında 3 temel seçenek kullanılır. İlaç tedavisi, cerrahi tedavi ve rehabilitatif terapi.
Latince yaşam anlamına gelen "vita" sözcüğünden köken alan vitaminlerden A vitamini koku bozukluğu tedavisinde sıklıkla kullanılır, bunun dışında nedene yönelik olarak diğer ilaçlar da kullanılır. İlaç tedavisinin bir sonuç vermediği durumlarda cerrahi tedavi ile koku alanı önündeki blokajı kaldırmak gerekir. Eğer koku bozukluğu sinirsel bir hasar nedeni ile oluşmuşsa Burcu Terapisi önemli bir destek tedavi seçeneğidir.