Doğum sonrasında enfeksiyonlara karşı savunmada ilk görev alan organlarımız Bademcik ve geniz etidir. Bu iki organın yerleşim yerleri de bu görevi yerine getirebilmesini sağlar. Burnun hemen arkaında geniz boşluğunda yer alan geniz eti burun yolu ile kaynaklanan enfeksiyonlara karşı ilk savunma bariyerini oluşturur ve vücuduma ulaşan bakteri ve virüslere karşı hücresel savunma yanıtını başlatır.
Bağışıklık sisteminin bir parçası olan geniz eti, bakteri ve virüslere karşı mücadelede bağışıklık sistemimizi ayakta tutan hücreler olan lenfositlerin oluşumuna katkıda bulunur. Bu reaksiyon esnasında boyutları büyüyebilir ve bir süre sonra mevcut büyüklüğü sağladığı katkıların yanı sıra çeşitli sorunlara yol açabilir.
Genellikle 2 yaşından itibaren büyümeye başlayan geniz etinin aşırı büyümesinin yukarıda saydığımız şikayetlere yol açması durumunda yapılacak bir operasyonla çıkartılması gerekir.
Bademcikler ise boğazın sağlı sollu olmak üzere 2 yanında yer alan ve enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin bir parçası olarak görev alan diğer Lenfoid organlardır. Yeni doğanda küçüktürler. Geçirilen enfeksiyonlara bağlı olarak büyürler. Bademciklerin aşırı büyümesine bağlı olarak da çocuklarda görülen enfeksiyon sıklığı artar. Bu enfeksiyonların yıl içerisinden 5 ve üzerinde olması, horlama ve uykuda nefes durması gibi sorunların ortaya çıkması durumunda bademcik operasyonları gerekebilmektedir.