Bademciklerin vücuttaki konumları herkes tarafından bilinse de vücuttaki işlevleri konusunda çok az kişi nitelikli bilgiye sahiptir. Bademcikler; lenf sisteminin birer parçasıdır ve havadaki zararlı bakteri virüslerden vücudu korumakta işlevseldir. Solunum ve sindirim sisteminin başlangıcında (boğaz girişinde) yer alan bademcikler; vücudu tehdit eden herhangi bir bakteri ve virüs ile karşılaştıklarında şişerek set oluşturmaktadır. Geniz eti de aynı fonksiyonda görevlidir. Bademcikler bazı çocuklarda işlevsiz hale gelmekte ve bunun yanı sıra kendileri iltihaplanarak genel sağlık durumunu bozmaktadır. Bu durum tonsilit olarak tanımlanmakta ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Çoğunlukla çocuklarda görülen bademcik ve geniz eti hastalıkları, günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen, konsantrasyon bozukluğuna neden olan ve okul yaşamını sekteye uğratan ciddi problemlere neden olmaktadır.
Bademcik iltihabının ve geniz eti büyümesinin açığa çıkardığı belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Boğazda ağrı
- Yutmada güçlük
- Ateş yükselmesi
- Ses tonunun değişmesi
- Lenf bezlerinin şişmesi
- Ağız kokusu
- Horlama
- Ağzı açık uyuma
- Burun tıkanıklığı
- Solunum sırasında ses çıkarma
- İlerleyen süreçte uyku apnesi, bademciklerin iltihaplanarak şişmesi; bakıldığında da görülebilmektedir.
Çocuklarda bademciklerin iltihaplanması yukarıda da belirtildiği gibi yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemekte ve çocuğun bağışıklık sistemine zarar vermektedir. Bu nedenle ertelemeden tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulanmasına başlanmalıdır. Alanında tecrübeli bir KBB uzmanına başvurularak gerekli tedavinin planlaması yapılmaktadır. Bademcik iltihabının tedavisine öncelikle antibiyotikler ile başlanmaktadır. Ancak sık antibiyotik kullanımının gelişim sürecindeki hastalarda ciddi zararlar açığa çıkarması nedeni ile tekrarlayan bademcik iltihaplarında günümüzde cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir.
Bademcik iltihabının tedavisinde cerrahi yöntemlerin uygulanmasına karar veriliş aşamasında birtakım koşullar göz önünde bulundurulmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir; - Yutkunma güçlüğü yaşanıyorsa - Boğaz ağrısı sık sık tekrarlanıyorsa - Bademcikler solunumu engelleyecek derecede büyüdüyse - Boğaz iltihabı sık sık tekrarlanıyorsa - Bademcik iltihabına sinüzit, orta kulakta iltihap gibi problemler eşlik ediyorsa.
Tıp literatüründe adenoid olarak tanımlanan geniz eti; bakteri ve virüsler ile karşılaştığında birtakım antikor üretmekte görevlidir. Ancak bazı çocuklarda bu işlev sırasında geniz eti büyümesi yaşanmakta ve çocuğun genel sağlık durumunu önemli derecede olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu nedenle geniz eti problemi günlük yaşamı daha fazla etkilemeden tanı ve tedavi sürecine başlanmalıdır. Çocuklarda geniz eti probleminin tedavisinde antibiyotikler kullanılmaktadır. Ancak antibiyotik ile tedavi yönteminin fayda sağlamadığı durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.
Çocuklarda yaşanan geniz eti büyümesinin tedavisinde cerrahi yöntemlere başvurulması için birtakım koşullar bulunmaktadır.
Bu koşullar ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Nefes almada güçlük çekme
- Geniz eti büyümesine bağlı uyku apnesi probleminin yaşanması
- Geniz etinin sık sık iltihaplanması
- Konuşma bozukluğu yaşanması
Çocuklarda bademcik ve geniz eti ameliyatları günümüz teknolojik koşulları ışığında oldukça konforlu ve güvenilir bir şekilde uygulanmaktadır.
İLGİLİ KONULAR