Balon kateter dilatasyon cerrahisi olarak da bilinen balon sinoplasti, tıkanmış sinüsleri temizlemek için bir prosedürdür. Bu ameliyat nispeten yenidir, 2005 yılında FDA tarafından onaylanmıştır.
Balon sinuplastisi çoğu zaman, kronik sinüzitli kişiler için, diğer tedavilerin de etkisiz kalmasından sonra tavsiye edilir. Balon sinuplastisi oldukça basittir ve bildirilen komplikasyonlar minimaldir. Kemiklerin veya dokuların kesilmesi ve çıkarılması yoktur. Ancak balon sinuplasti hala bir tür sinüs cerrahisidir ve diğer tip sinüs cerrahisinin yaptığı riskleri de taşır.
Balon sinuplastisi ameliyathanede veya poliklinik şartlarında gerçekleştirilebilir. Hasta konforu ve ağrı açısından çoğu hastamız ameliyathaneyi ve genel anesteziyi seçmektedir. Balon sinuplasti lokal veya genel anestezi altında yapılabilir.
Prosedür sırasında, doktorunuz bir telin ucuna sinüs boşluğunuza küçük bir ışık kaynağı ile müdahale edecek böylece ne yaptığını görebilecekler. Daha sonra, sinüs pasajınıza çok ince ve esnek bir balon kateteri yerleştirilir. Daha sonra balon sinüs açıklığını genişletmek için yavaşça şişirilir.
Doktorunuz, salin solüsyonu ile sinüs boşluğunda yerleşik pus ve mukus temizler. Bu olduğunda basınçta düşüş hissedersiniz. Balon sinüs pasajındayken, sinüslerin etrafındaki kemikleri nazikçe yeniden yapılandırır. Bu işlem tamamlandığında, doktorunuz balonu basıncı düşürü ve çıkartır. Bu, sinüs pasajının genişlemesini ve sinüsün basınçtan arındırılmasını sağlar.
Balon sinoplastisinden sonra, birçok insan bir ya da iki gün içinde normal aktivitelerine dönebilir.
Ameliyatı takip eden haftada burnunuzdan kanlı bir drenaj veya akıntı görülebilir. Bu, herhangi bir sinüs cerrahisinden sonra normaldir ve endişelenmeniz için bir sebep değildir. Ayrıca şişme ve biraz yorgunluk ve tıkanıklık yaşayabilirsiniz. Bütün bunlar sinüs cerrahisinden sonra beklenmelidir. Beş ile yedi gün içinde hasta iyileşir ve tamamen düzelmiş olur.
Balon ile sinüzit ameliyatı sonrası, doktorunuz burnunuzu en az 24 saat boyunca hiç sümkürmemeniz söyleyenecektir. Ayrıca, ilk hafta için kalp atış hızınızı artıracak yorucu aktivitelerden kaçınmanız gerekir. Drenaj rahatsızlığından kurtulmak için başınız yüksektee uyuyun.
İyileşmenin en hızlı yolu, doktorunuzdaki talimatları takip etmektir. Ameliyat sonrası enfeksiyondan kaçınmak için bir antibiyotik reçete edilecektir. Son olarak, işlemden üç ila yedi gün sonra nazal geçişlerinizi durulamak için bir tuzlu su çözeltisi de reçete edilir. Bu, sinüslerinizi nemlendirir ve iyileşmeyi destekler.