Bademcikler özellikle çocukluk yıllarında havadaki bakteri ve enfeksiyonlara karşı vücudu korumakta işlevseldir. Herhangi bir tehlike ile karşılaşıldığında şişerek bakterilerin ve virüslerin ağız yolu ile vücuda girmesine engel olmak için şişen bu yapılar; bazı nedenler ile kendileri enfeksiyon üretmekte ve bağışıklık sistemine zarar verebilmektedir.
Bağışıklık sisteminin önemli parçaları olan bademcikler lenfoid dokulardır. Yaş ilerledikçe küçülen bu dokular; boğazı enfeksiyonlardan korumaktadır. Boğaz girişinde sağda ve solda bulunan bademcikler ağızdan bakıldığında görülebilmektedir.
Bademcik iltihabı özellikle çocuklarda sık görülen problemlerden biridir. Genellikle ilk çocukluk yıllarında yaşanan bu problem; tıp literatüründe tonsilit olarak tanımlanmaktadır. Kış aylarında özellikle soğuk algınlığı ve çeşitli enfeksiyonlara maruz kalma nedeni ile sık görülmektedir.
Bademcik iltihabı genel sağlık durumunu önemli derecede etkileyen birtakım problemlere yol açmaktadır. Bademcik iltihabının neden olduğu başlıca şikayetler şu şekilde sıralanabilmektedir;
Bunlarla birlikte boğaza bakıldığında hacimlerinin büyümüş ve kızarmış olduğu görülebilmektedir. Bazı çocuklarda ise bademcik iltihapları gözle görülebilmektedir.
Özellikle çocuklarda görülen bademcik iltihapları birden fazla neden ile açığa çıkabilmektedir. Günümüzde özellikle de kış aylarında bademcik iltihabı; viral enfeksiyonlar nedeni ile yaşanmaktadır. Aynı zamanda Beta mikrobunun da bademcik iltihabına neden olduğu bilinmektedir. Beta mikrobu bademcik iltihabının yanı sıra; baş ve karın ağrısı, ateş yükselmesi ve bademcikler üzerinde sarı ve beyaz iltihaplar görülebilmektedir. Beta mikrobu mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Gençlerde yaşanan bademcik iltihaplarının nedenleri ise Coxakivirüsler ve Herpes virüslerine bağlı olabilmektedir. Yetişkinlerde ise bademcik iltihabı genellikle tek taraflı görülebilmekte; bunun nedeni ise HIV virüsü olabilmektedir.
Bademcik iltihabı basit bir çocukluk hastalığı olarak algılanmamalı; özellikle de tekrarladığı durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Bademcik iltihabının tekrarlaması ve nitelikli tedavi yöntemlerinin uygulanmaması sonucunda;
Bunlarla birlikte okul çağındaki çocukların sık sık bademcik iltihabı yaşaması gerek yaşam kalitesini gerekse de okul başarısını önemli ölçüde etkilemektedir. Öğrenme ve gelişme geriliğinin yanı sıra vücudun sürekli enfeksiyona maruz kalması; bağışıklık sistemine ciddi zararlar vermektedir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmeleri gerekmektedir.
Bademcik iltihabının açığa çıkardığı belirtiler üzerine alanında tecrübeli bir kulak burun boğaz uzmanına danışılması gerekmektedir. Hastanın sağlık öyküsünün değerlendirilmesi, fizik muayene ve çeşitli kan ve idrar testleri ile bademcik iltihabının nedenleri belirlenebilmekte ve uygun bir tedavi planlaması gerçekleştirilebilmektedir.
Bademcik iltihabının kesin teşhisi ve nedenlerinin belirlenmesinde endoskopik yöntemler ve radyolojik incelemelerden faydalanılabilmektedir.
Bademcik iltihabında tedavi yöntemleri; yaşanılan semptomların engellenmesi üzerine kuruludur. İlaçla tedavinin yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlü tutulması da bu problemin tedavisi ve tekrarlamaması adına büyük önem taşımaktadır.
Bademcik iltihabında antibiyotik kullanımı oldukça yoğundur. Ancak çocukların sık sık antibiyotik kullanması beraberinde pek çok yan etkiyi de beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda belirli zaman içerisinde antibiyotiğe bağışıklık kazanılması durumunda herhangi bir tedavi edici etkisi bulunmamaktadır.
Bademcik iltihabında uzun yıllardır ameliyat seçeneği tartışılmaktadır. Bademciklerin alınıp alınmaması hastanın ve doktorun ortak kararı olmakla birlikte tekrarlayan bademcik iltihaplarının kesin tedavisi cerrahi yöntemlerdir.
Bademcik iltihabı özellikle çocuklarda gelişme geriliğine, çene eklem yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle tekrarlayan bademcik ameliyatlarında günümüzde güvenilir ve konforlu yöntemler ile uygulanan cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Bademcik iltihabı;
Bademcik ameliyatına başvurulmaktadır.
Teknik imkanlar doğrultusunda günümüzde uygulanan bademcik ameliyatları kısa sürede ve konforlu bir şekilde uygulanabilmektedir. 15 dakika kadar süren bu ameliyat; ağız içerisinden kesi uygulamasına ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilebilmektedir.
Genel anestezi uygulaması altında gerçekleştirilen bu ameliyat; halk arasında kansız ameliyat olarak adlandırılmaktadır. Bademcik ameliyatı sonrasında herhangi bir alerjik reaksiyon yaşanmaması durumunda bademciklerin tekrar büyümesi söz konusu olmamaktadır.
Bademcik ameliyatı olan hastalar yaşamlarının geri kalanında bu bölgede herhangi bir enfeksiyona maruz kalmayacaktır.
Bademcik ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde;
Gibi problemler yaşanabilmektedir. Bu problemler iyileşme süreci tamamlandığında sona erecektir. Ameliyat sonrası süreçte ağrı kontrolünün sağlanması amacı ile doktorun önerdiği ilaçların kullanımı aksatılmamalıdır. Doktorun önermediği ilaçlar ise asla kullanılmamalıdır.