Çalışma Saatleri

  • Hafta İçi

    09:00 - 18:00

  • Hafta Sonu

    10:00 - 17:00

Ani İşitme Kaybı

Ani İşitme Kaybı

Ani İşitme Kaybı

Ani işitme kaybı üç günden daha kısa bir sürede ortaya çıkan ve işitme testine göre ardışık en az üç frekansta tespit edilen 30dB`den fazla sinirsel karakterde işitme kaybıdır. Tek taraflı ya da iki taraflı olabilir.

Ani işitme kaybı üç günden daha kısa bir sürede ortaya çıkan ve işitme testine göre ardışık en az üç frekansta tespit edilen 30dB`den fazla sinirsel karakterde işitme kaybıdır. Tek taraflı ya da iki taraflı olabilir. Hastaların çoğunda bir kaç dakika ya da saat içinde oluşur. İşitme kaybı yanında, yüz felci, baş dönmesi, bulantı- kusma, dengesizlik ve kulakta uğultu olabilir.

Ani İşitme kaybı, kulak-burun-boğaz hastalıkları branşının acil vakaları kapsamında değerlendirilir.

Son yıllarda ani işitme kaybı sıklığında artış yaşanmaktadır. Bunun nedeni ani işitme kaybı nedenlerinden birisi olan viral hastalıkların günümüzde kalabalık yaşam, sık seyahat , havalandırma sistemlerinin yaygınlığı gibi nedenlere daha fazla maruz kalmamızdır.

Ani işitme kayıplarında çok kısa süre içinde kayıp gerçekleşir. Bu kayıplar saniyeler, dakikalar içinde gelişen belirgin ve iç kulak tipinde bir işitme kaybıdır. Sensorionöral ya da sinirsel tip adı verilen bu kayıplar ortaya çıktığında kişi bunu sıklıkla farkedebilr. kimi durumlarda özellikle ara vakalarda işitme kaybının tek taraflı olması sürecinin farkedilmesinde gecikmeye de neden olabilir. Kişi kimi zaman kulağında aşırı uğultu şikayeti ile bize gelebilir

Ani işitme kaybı, tek bir neden bağlı olmadığı için bir hastalık değil. Kişinin kendi farkettiği ya da testlerle ortaya konulan bir bulgudur.

Bu yüzden öncelikle hastada işitme kaybının derecesini saptamak sonrasında ise bunun nedenini araştırmak gerekir.

Ani İşitme Kaybı Neden Olur?

En sık nedenler viral hastalıklar , özellikle kabakulak ve kızamık gibi. Bunun dışında iç kulaktaki damarlarda kan akım bozukluğuna neden olabilecek sistemik hastalıklara bağlı dolaşım bozuklukları bir diğer ani işitme kaybı nedeni. Sistemik nedenler arasında özellikle Diabet mutlaka hastalarda sorgulanmalıdır.

Demir eksikliği anemisi, tiroid hastalıkları, kimi kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar da işitme kaybı nedenidir.İç kulak basıncının etkileyen ağır yük kaldırma, hapşırma, uçak yolculukları, travmalar gibi olaylar ve kimi zaman da tümörler ani işitme kayıplarının nedenleri arasında sayılıyor. Bunların hiçbirine bağlı olmadan ortaya çıkan kayıplar da söz konusu ki bunlar ise idyopatik nedenler yani sebebi bilinmeyen işitme kayıpları olarak isimlendiriliyor.

Ani İşitme Kaybının Tanı ve Tedavisi

Öncelikle hastaya yapılacak işitme testleri ile ani işitme kaybının varlığı objektif olarak saptanır. Hastanın erken bir süreçte doktora başvurması tedavinin başarısını etkiler. Kişiye ait risk faktörleri de tedaviyi etkileyen diğer önemli bir durumdur.

Tedavide;

  • Hiperbarik Oksijen Tedavisi
  • Kortikosterodiler
  • Antiviral Ajanlar
  • Dolaşım Düzenleyiciler
  • Ödem azaltıcı ilaçlar
  • Vitaminler
  • Kan Sulandırıcı ilaçlar

gibi pek çok ajan kullanılır.