Vestibüler Rehabilitasyon Nedir?
İç kulak ve vestibüler sistem (denge organı) fonksiyon bozukluğu toplumda sık karşılaşılan sağlık sorunudur. Halk arasında genellikle ”vertigo” olarak tanımlanan vestibulopatinin birçok sebebi ve tipi vardır. Bunlardan en sık olarak iç kulak kristaller kayması (BPPV) görülse de, vestibüler nörit, menierre hastalığı, labirentit, presbivestibüli gibi birtakım başka sebepleri de vardır. Hatta bazı hastalarda iki veya daha fazla vestibüler bozukluk birlikte gelişebilir. Örneğin migren veya menierre hastalığı olanların sağlıklı bireylere göre daha sık BPPV (iç kulak kristal kayması) yaşandıkları bilinmektedir. Ayrıca yaşın ilerilemesiyle her organımızda olduğu gibi vestibüler sistemimizde de ”presbivestibüli” olarak tanımlanan yıpranma ve tabiri caizsa eskime yaşanmaktadır.
Tam olarak bilinmeyen nedenlerden dolayı presbivestibüli bazı kişilerde daha erken yaşta gelişebilmektedir. Aynı zamanda yaşın ilerilemesiyle vestibüler sistemi tutan diğer hastalıkların da sıklığı artmaktadır. İki hastalık birlikte olduğunda hem bir birinin bulgularını örtmesi sebebiyle tanısı zorlaşmakta hem de tedavisi zorlaşmaktadır. Ancak günümüzde teknolojik imkanların artmasıyla vestibulopatili hastalarımızı daha ayrıntılı inceleme ve doğru tanı koyma imkanına sahip oluyoruz.
Vestibulopatilerde (vertigoda) tanısına göre kanalit repozisyon manevraları ve vestibüler rehabilitasyon tedavis en etkili ve geçerli tedavilerdir. Denge organı fonksiyon kaybında denge sistemimizin diğer bileşenlerini güçlendirmeye ve beyinin nöroplastisite olarak bilinen özelliklerinden yararlanmaya dayalı ”Vestibüler Rehabilitasyon” tedavisi yaparak hastalarımız tedavi etmekteyiz.
Vestibüler rehabilitasyon akut vertigo atakları ve menierre hastalığı hariç tüm vestibulopatilerde faydalıdır. Özellikle vestibüler hipofonksiyon ve presbivestibulide oldukça başarılı ve en önemli tedavi yöntemidir.
Vestibuler Rehabilitasyon tedavisi;
- Dengeyi iyileştirir, düşmeyi önler ve kendine güveni sağlar.
- Baş hareketleri esnasında görmeyi iyileştirir.
- Uzaysal oryantasyonu iyileştirir, artmış optokinetik duyarlığı azaltır
- Yeniden sosyalleşmeyi sağlar.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Baş Dönmesi (Vertigo)
Vertigo (latince “dönmek” anlamına gelir) insanın kendisinin ya da çevrenin hareket illüzyonudur. Baş dönmesi de olarak da tariflediğimiz Vertigo bir hastalıktan ziyade bir semptomdur. En sık iç kulak hastalıkları olmak üzere başka bir hastalığ
Devamını OkuVhıt, Vng Ve Postürografi Dışında Vertigo Tanısısından Kullanılan Ne Tür Tetkikler Vardır?
Vertigo ve dengesizlik sorunları çok geniş bir yelpazeyi kapsayan karmaşık bir klinik sorundur. Vertigo şikayetiyle gelen hastaların tanısı herhangi bir ek tekik yapmaksızın, hatta kan tahlili bile gerekmeksizin sadece basit bir manevra ile konabilir
Devamını OkuVertigo Hakkında Merak Ettiğiniz Herşey
Vertigo, insanın kendisinin ya da çevresinin hareketi illüzyonudur. Baş dönmesi ile aynı anlamda olan Vertigo bir hastalıktan ziyaze bir semptomdur.
Devamını Oku