Sinüzit Tedavisi
Sinüzit Tedavisi
Yüz bölgesinde, özellikle de burun etrafında yerleşen hava boşluklarına sinüs denilmektedir. Alerjik reaksiyon, hava kirliliği, sinüslerde doğumsal ya da travmatik sebeplerden ötürü gelişen şekil bozuklukları sonucunda iltihaplanma görülmesine ve birtakım şikayetlere yol açmasına sinüzit adı verilmektedir.
[quick-content]
İstanbul'da bulunan kliniğimizde sinüzit tedavisi olmak için 0 212 232 52 53 nolu hattımızı arayarak hemen randevu alabilirsiniz.
Üst solunum yolu hastalıkları yaşamın her döneminde yaşanabilen hastalıklardır. Bu hastalıklar çoğunlukla sinüzit problemlerine de neden olabilmektedir. Gerekli önlemler alındığında ya da gerekli tedavi yöntemleri uygulandığında sinüzit şikayetleri de çoğunlukla ortadan kalkacaktır. Ancak bazı kişilerde sinüzit kronik bir hal almakta ve medikal ilaçla tedavi yöntemlerine cevap vermemektedir. Bu sinüzit problemleri sebebi ile doktor gerekli tanı yöntemleri uygulayarak hastalığın akut sinüzit mi yoksa kronik sinüzit mi olduğunu teşhis edecektir.
Sinüzit problemine neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir;
Çevresel faktörler; virüs, mantar, bakteri, parazit yapılar, travmalar, enfeksiyonlar, cerrahi müdahaleler.
Hastaya ait yapısal faktörler; genetik bozukluklar ve problemler, hamilelik, hipotiroidi, immünyetmezlik problemleri, polipler, disfonksiyonlar, anatomik bozukluklar.
Akut sinüzit belirtileri genellikle 4 hafta içerisinde tamamen düzelmektedir. Kronik sinüzit şikayetleri daha uzun süre devam etmekle birlikte yıl içerisinde 4’ten fazla kez tekrarlamaktadır. Sinüzit probleminin nedenleri; burun içerisinde büyüyen polipler, burun eti büyümesi, sigara kullanımı, sürekli olarak hava kirliliğine maruz kalınması, bağışıklık sisteminin zayıflaması, alerjik reaksiyonlar, burun kemiğinde şekil bozukluğu, burun içinde bulunan kıkırdaklarda yapısal sorunlar olarak sıralanabilmektedir.
İstanbul'da bulunan kliniğimizde sinüzit tedavisi olmak için +90 212 232 52 53 numaralı telefondan arayarak randevu alabilirsiniz.
Gsm : 0541 746 89 48
Adres : 19 Mayıs, 19 Mayıs Cd. No:1, 34360 Şişli/İstanbul Golden Plaza
Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
- Burun akıntısı ya da genizde akıntı
- Burun tıkanıklığı
- Baş ağrısı
- Yüz ağrısı
- Koku duyusunda azalma
- Nefesin kötü kokması
- Yüzde dolgunluk ve basınç hissi.
- Ateş
- Öksürük
- Kulaklarda basınç
- Ağız ve diş problemleri
- Sabahları yorgun uyanma
- Seste değişiklik
Sinüzit Tedavisinde Uygulanan Yöntemler
Sinüzit şikayetleri eğer 3 aydan fazla devam ediyorsa bu duruma kronik sinüzitten bahsetmek mümkün olmaktadır. Kişinin yaşam kalitesini düşüren, uyku problemlerine yol açan sinüzit problemi; tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Günümüzde hem cerrahi hem de cerrahi dışı birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Ancak tedaviye başlamadan önce sinüzite neden olan faktörler belirlenmeli ve bu nedenler ortadan kaldırılmalıdır.
Sinüzit tedavisinde; sinüzit problemine yol açan nedenler ortadan kaldırıldıktan sonra ilaç tedavisine başvurulabilmektedir. Burun açıcı spreyler, antibiyotikler ya da steroidli spreyler ile tedavi edilebilmektedir. İlaçla tedaviye cevap vermeyen ve belirtilerin devam ettiği durumlarda ise cerrahi yönteme başvurulmaktadır. Endoskopik yöntemle gerçekleştirilen ameliyat sırasında burun içinde varsa büyüyen poliplerin alınması ve iltihabın temizlenmesi sağlanmaktadır. Balon rinoplasti ve navigasyon yöntemi eşliğinde gerçekleştirilen cerrahi müdahale kısa sürmekte ve kişi kısa süre içerisinde sağlıklı güncel yaşamına dönebilmektedir.
Sinüzit problemi günümüzde toplumun büyük bir bölümünde görülmektedir. Öyle ki hipertansiyon ya da romatizma gibi sağlık problemlerinden daha sıklıkla yaşanmaktadır. Bununla birlikte kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle mutlaka çok ayrıntılı bir değerlendirmeye tabi tutulmalı ve hasta için en uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Sinüzit ameliyatı sonrasında şikayetlerin son bulması ve tekrarlamaması hastanın yaşam tarzına bağlıdır. Sigara içilen ortamda bulunulması, alerjik durumların tedavi edilmemesi ya da burun ve yüz bölgesinin darbelere maruz kalması ile sinüzit problemleri tekrar edebilmektedir.
Sinüzit Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Sinüzit problemi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmediği sürece; göz çevresinde enfeksiyonlara ve abzelere, reflüye, beyinde abseye, kronik gastrite ve kronik farenjite neden olabilmektedir. Akut, Subakut ve Kronik olarak sinüzit hastalığının tedavi planlaması yapılmadan önce ayrınıtlı bir fizik muayene uygulanması ile birlikte görüntüleme tekniklerinden faydalanılarak teşhis konulmaktadır.
Kronikleşmeyen sinüzit problemlerinde ilaçla tedavi, çeşitli burun spreyleri ve yaşam alanlarının düzenlenmesi gibi yöntemler uygulanmaktadır. Ancak kronik sinüzit problemlerinde gerek hastanın yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacı ile gerekse de hastayı çok daha ciddi hastalıklardan koruma amacı ile cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir.
Sinüzit ameliyatı günümüzde bilimsel çalışmaların genişlemesi, teknolojik gelişmelerin tıp alanında da kullanılmaya başlanması nedeni ile endoskopik sinüs cerrahisi yöntemleri ve balon sinüsoplasti yöntemleri uygulanabilmektedir.
Sinüzit Türleri
Akut sinüzit problemlerinin tedavisi öncelikle belirtilerin ortadan kaldırılması disiplinine dayanmaktadır. Bu nedenle medikal ilaçlar, burun spreyleri ve birtakım antibiyotiklerden yararlanılmaktadır. Kullanılan ilaçların yan etkilerinin kontrol edilmesi amacı ile tedavi öncesinde mutlaka genel sağlık taraması yapılmaktadır.
Kronik sinüzit probleminin doğru teşhisi çok önemlidir. Öyle ki bağışıklık sisteminin düştüğü durumlarda da belirtiler kronik sinüzit belirtileri ile aynı olabilmektedir. Hatalı teşhis koyma ihtimalinin arttığı bu durumda tanı yöntemlerinin birçoğundan yararlanılmaktadır. Fizik muayene, röntgen, bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme sistemlerinden yararlanılarak tanı konulmaktadır.
Bununla birlikte kronik sinüzitin cerrahi müdahale ile tedavi edilmesi nedeni ile; burun içerisinde oluşan poliplerin konumu, burun konkalarının büyümesi, burun kemiği ve kıkırdağının eğrilikleri, alerjik reaksiyona neden olan alerken maddeler, diş ve diş eti hastalıkları gibi problemler mutlaka belirlenmeli ve tedavi planlaması bu yönde gerçekleştirilmelidir.
Çocuklarda Sinüzit Tedavisi
Çocuklarda sinüzit belirtileri şunlardır ;
- 10 - 14 günden fazla süren soğuk algınlığı
- hafif ateş
- burun tıkanıklığı
- horlama
- koyu kıvamlı ve sarı - yeşil renkte akıntı
- nefes kokusu
- mide bulantısı
- inatçı öksürük
- gözlerde şişme
Antibiyotik tedavisi çocuklarda iyi yanıtlar veren bir sinüzit tedavisidir. Bunun yanıu sıra akıntı kesici ilaçlar ve burun açıcı spreylerin kısa dönem için kullanılmasıyla da çocuk rahatlatılabilir. Tuzlu su damlaları veya spreylerle akıntının kıvamı yumuşatılmakta ve mukozanın iyileşmesi hızlandırılmaktadır. Çocukta akut sinüzit olması durumunda, söz konusu tedavi ile belirtilerde birkaç gün içinde düzelme başlar.
Sinüzit belirtileri 2 - 3 ay kadar devam ediyorsa kronik sinüzit söz konusu demektir. Bu durumda ise, kronik sinüzitin altında yatan sebepler belirlenir ve sebebe uygun bir tedavi şekli izlenir.
Sinüzit Tedavisi Sıkça Sorulan Sorular
Sinüslerde genetik ya da darbeye bağlı oluşan şekil bozuklukları
Soğuk algınlığı
Burun içi mukus üretim dengesinin bozulması
Sigara kullanımı
Alerjik nedenler
Baş ağrısı
Yüzde dolgunluk hissi
Burun tıkanıklığı
Geniz akıntısı
Koku duyusunda azalma
Göz sulanması
Hızlı Ulaşmak için;
Adres : 19 Mayıs, 19 Mayıs Cd. No:1, 34360 Şişli/İstanbul Golden Plaza
Gsm : 0541 746 89 48
Telefon : +90 212 232 52 53
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bademcik Ameliyatı (Tonsillektomi)
Bademcikler özellikle çocukluk yıllarında havadaki bakteri ve enfeksiyonlara karşı vücudu korumakta işlevseldir. Herhangi bir tehlike ile karşılaşıldığında şişerek bakterilerin ve virüslerin ağız yolu ile vücuda girmesine engel olmak için şişen bu ya
Devamını OkuOrta Kulak Hastalıkları
Orta kulak 1-2 cm3 hacminde hava dolu bir boşluktur. Bu boşluk içerisinde orta kulak kemikçikleri (örs,çekiç,üzengi) , chorda timpani siniri (dil arka bölümünün tat duyusunu sağlar), stapedius ve tensor timpani kasları yer alır.
Devamını OkuBPPV (İç Kulak Kristal Kayması) Nedir?
İnsanoğlunun iç kulağında yer alan denge organı yarım daire kanallardan ve makula adı verilen duyu organından oluşmaktadır. Her kulakta bir birine dik açıyla yerleşmiş üçer adet yarım daire kanallar vardır.
Devamını Oku