Koku Terapisi
Koku duyusu ile ilgili sinir hücrelerinin kendini yenileyebilen hücrele olduğunun ortaya konması ve koku uyaranlarının hem koku soğancığında hem de beyindeki koku bölgelerinde ardışık aktivasyonlarla koku algısını tetiklediği ortaya konulmuştur. Bu araştırılmaların ışığında da koku eğitimi ya da ülkemizdeki adıyla Koku Terapisi adı verilen tedavi metodu geliştirilmiştir. Koku terapisi bugün koku bozukluğunun hiç tedavi edilemediği durumlarda insanların yaşam kalitesini yükseltmek için geliştirilmiş bir koku eğitim modelidir. kişilere belli konsantrasyonlardaki kokular uzun süreli koklama egzersizleri için verilir ve koku algılayıcı bölgelerde bir uyanış ve farkındalık oluşturmayı amaçlar bugün için tüm dünyada tedavisi mümkün olamyan koku bozukluğunda kullanlan en etkili yöntemdir. Erkeklerde kadınlara göre daha etkili olduğu araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur. Koklama nefesi ile normal nefes alma teknikleri arasındaki farklılıkların burun havayolu dinamiklerini net olarak ortaya koyan bilgisayar uyumlu akışkan modelleri ve fonksiyonel MR görüntüleri ile hastalarıın bu terapi esnasında koklama nefes tekniğini kullanmaları tedavinin başarı oranını yükseltmektedir. Koku terapisi gelecekte ortaya konulacak koku yollarının sinirsel tamirinin öncesinde bugün için elimizdeki önemli rehabilitatif tedavi seçeneklerinden birisidir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Koku Duyusu
Koku duyusu çevremizi algılamammızı sağlayan 5 duyumuzdan biridir. Koku duyusu insanın diğer insanlarla, kendisiyle, doğadaki diğer canlılarla ve cansız ortamlarla temel ilişkilerini düzenleyen araçlardandır.
Devamını OkuKoku Alamama Hastalığı
Koku alamama hastalığı, koku duyusunun kısmi ya da tam olarak kaybıdır. Koku alma duyusunun tam olarak yitirilmesine koku körlüğü denmektedir.
Devamını OkuKoku Alanı
Burun içerisinde 2 farklı epitel yapısı 2 farklı ortam vardır. Bunlardan biri "Solunum Alanı" diğeri "Koku Alanı"dır.
Devamını Oku