Koku Nedir?

Koku Algısı

Koku, koku alma duyusuyla hissedilen, genelde çok küçük konsantrasyonlarda havada çözülmüş olarak bulunan kimyasal maddelerden herbiridir. Kokuya karakteristik niteligini veren, moleküller arasindaki mikroskobik degisikliklerdir. Moleküller arasindaki çok küçük farkliliklar, çiçeklerin ve meyvelerin birbirlerinden çok farkli kokulara sahip olmasina neden olur.Buharlasma ne kadar yogun olursa, meydana gelen koku da o denli belirgin olur.

Sıcak havalarda bir çok kokunun soğuk havalardakine göre daha yoğun hissedilmesinin nedeni daha çok koku molekülünün ortama yayilması ve hava ile birlikte daha yoğun hareket etmesidir. Kokular Aristo'dan beri çeşitli sınıflamalara tabi tutulmuştur. Bugün kullanılan en genel sınıflamaya göre kokuları 7 temel kokuya göre sınıflandırmaktayız. Bu kokular keskin, çürük, nane, misk, çiçek , kafur , eter olarak adlandırılmaktadır.

Koku Duyusu

Koku duyusu çevremizi algılamammızı sağlayan 5 duyumuzdan biridir. Koku duyusu insanın diğer insanlarla, kendisiyle, doğadaki diğer canlılarla ve cansız ortamlarla temel ilişkilerini düzenleyen araçlardandır.

Devamını Oku

Nasıl Koku Alırız?

Koku alma, burundan ve ağızdan alınan havanın içinde taşınan "Koku Molekülleri"nin, burnun yaklaşık 7 cm gerisinde, üst konka ve burun kemiği etrafında bulunan, yaklaşık 1 cm2 lik "Koku Alanı"na ulaşması ile başlar.

Devamını Oku

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Koku Kaybı Tedavisi

Koku kaybı tedavisi birçok yöntemle yapılır. Bunlardan bir tanesi ilaç tedavisidir. Özellikle burun tıkanıklığına bağlı bir koku alamama durumu varsa, bu durumda burun tıkanıklığını açacak ilaçları hastaya vermek, koku duyusunun tekrardan geri kazanı

Devamını Oku
Koku Alamama

Koku alamama hepimizin bir dönem başına gelebilecek bir durumdur. Koku alamama denilen durum burnumuz tarafından saptanan koku moleküllerinin burun içindeki koku hücreleri ile etkileşime geçmemesi ve daha sonrada beyindeki koku merkezinde bir elektri

Devamını Oku
Geniz Akıntısı

Burun ve boğazındaki özel bezler, burun mukozasını  korumak ve nemlendirmek için günde yaklaşık 1-2 litre mukus üretir.

Devamını Oku