Koku Nedir?
Koku Algısı
Koku, koku alma duyusuyla hissedilen, genelde çok küçük konsantrasyonlarda havada çözülmüş olarak bulunan kimyasal maddelerden herbiridir. Kokuya karakteristik niteligini veren, moleküller arasindaki mikroskobik degisikliklerdir. Moleküller arasindaki çok küçük farkliliklar, çiçeklerin ve meyvelerin birbirlerinden çok farkli kokulara sahip olmasina neden olur.Buharlasma ne kadar yogun olursa, meydana gelen koku da o denli belirgin olur.
Sıcak havalarda bir çok kokunun soğuk havalardakine göre daha yoğun hissedilmesinin nedeni daha çok koku molekülünün ortama yayilması ve hava ile birlikte daha yoğun hareket etmesidir. Kokular Aristo'dan beri çeşitli sınıflamalara tabi tutulmuştur. Bugün kullanılan en genel sınıflamaya göre kokuları 7 temel kokuya göre sınıflandırmaktayız. Bu kokular keskin, çürük, nane, misk, çiçek , kafur , eter olarak adlandırılmaktadır.
Koku Duyusu
Koku duyusu çevremizi algılamammızı sağlayan 5 duyumuzdan biridir. Koku duyusu insanın diğer insanlarla, kendisiyle, doğadaki diğer canlılarla ve cansız ortamlarla temel ilişkilerini düzenleyen araçlardandır.
Devamını OkuNasıl Koku Alırız?
Koku alma, burundan ve ağızdan alınan havanın içinde taşınan "Koku Molekülleri"nin, burnun yaklaşık 7 cm gerisinde, üst konka ve burun kemiği etrafında bulunan, yaklaşık 1 cm2 lik "Koku Alanı"na ulaşması ile başlar.
Devamını OkuBunlar da İlginizi Çekebilir
Koku ve Hafıza
Yaşamımızda karşılaştığımız tüm kokuları farklı bir mekanizma ile beynimizde yer alan koku belleğinde saklamaktayız.
Devamını OkuKoku Hastalıkları
Bazı doğumsal ve ailevi hastalıklar koku kayıplarına yol açabilir. Bu yüzden koku kaybı ile gelen bir hastamızın bu şikayetlerinin ne kadar süredir var olduğu , nasıl başladığı ve ailesinde başka bireylerde olup olmadığı hastalığın tanısını konulması
Devamını OkuKoku Alanı
Burun içerisinde 2 farklı epitel yapısı 2 farklı ortam vardır. Bunlardan biri "Solunum Alanı" diğeri "Koku Alanı"dır.
Devamını Oku