Koku Hastalıkları

Koku Hastalıkları Nelerdir? 

[quick-content]

Konjenital ve Genetik Hastalıklar ile Koku Kayıpları

Bazı doğumsal ve ailevi hastalıklar koku kayıplarına yol açabilir. Bu yüzden koku kaybı ile gelen bir hastamızın bu şikayetlerinin ne kadar süredir var olduğu, nasıl başladığı ve ailesinde başka bireylerde olup olmadığı hastalığın tanısını konulmasında çok önemli bilgiler verir.

Koku bozukluğunun hipogonadizm ile yani testosteron eksikliği ile birlikte olduğu ve Kallman Sendromu adı verilen hastalık. Doğumsal koku bozukluğunun en sık nedenlerinden birisidir.

Kafa Travmaları ve Koku Bozukluğu

Koku Tıbbının en zor alanlarından birisini kafa travmaları sonrası oluşan koku bozuklukları oluşturmaktadır.

Özellikle oksipital bölge adının verdiğimiz başın arka tarafına alınan kafa travmaları ve burundaki koku alanı ile beyindeki koku soğancığı araısndaki bağlantıyı sağlayan ince deliklere sahip kemiksi yapının bulunduğu burun tavanına alınan kafa travmalarında sıklıkla koku kaybı ve koku bozukluğu ortaya çıkar. Koku reseptör nöronlarının bu travma sonrası kendini yenileme kapasitesi olmasına rağmen özellikle 2. nöronla bağlantı yollarını bulamamasından dolayı koku kaybı devam etmektedir. Bu gibi durumlarda "Endoskopik Koku Alanı Muayenesi" ve sonrasında "Koku Yolları İleri Görüntüleme Teknikleri" , "Psikofizik ve Elektrofizik Koku Testleri" ile problemin yeri ve şiddeti ortaya konmakta sonrasında problemin çözümü için hangi terapi tekniğinin kullanılacağına karar verilmektedir.

Nörolojik Hastalıklar ve Koku Bozukluğu

Son yıllarda Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara "Koku Bozukluğu" şikayetlerinin de eşlik ettiği sağtanmıştır.

Öyle ki özellikle Parkinson Hastalığında hiç bir nörolojik bulgu başlamadan koku bozukluğu şikayeti başlamakta ve nörologlar hastaların erken teşhisinde hastaları Koku Hastalıkları ile uğraşan KBB Uzmanlarına yönlendirerek Koku Testlerinin yapılmasını istemektedir.

Koku duyusunun hafıza ile yakından ilişkisi, koku merkezlerinin hafıza merkezleri ile olan bağlantıları Fonksiyonel MR teknolojisi ile birlikte daha net ortaya konulmuştur. Bu yüzden Unutkanlık şikayeti başlayan hastalara "Klasik Koku Testleri"ne ek olarak "Koku Hafıza Testleri"ni de kliniğimizde yapmaktayız.

İLGİLİ KONULAR

Koku Nedir?

Koku, koku alma duyusuyla hissedilen, genelde çok küçük konsantrasyonlarda havada çözülmüş olarak bulunan kimyasal maddelerden herbiridir.

Devamını Oku

Koku Alanı

Burun içerisinde 2 farklı epitel yapısı 2 farklı ortam vardır. Bunlardan biri "Solunum Alanı" diğeri "Koku Alanı"dır.

Devamını Oku

Koku Alanı Endoskopisi

Koku Bozukluklarının tanısında kullanılan muayene yöntemlerinden birisi de Koku Alanı Endoskopisidir(KAE).

Devamını Oku

Koku Testi Öncesi Hazırlıklar

Koku testlerini yapmadan önce Hastaya, Doktora ve Testin yapıldığı ortama ilişkin 3 temel hazırlık süreci vardır.

Devamını Oku

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Koku Duyusu

Koku duyusu çevremizi algılamammızı sağlayan 5 duyumuzdan biridir. Koku duyusu insanın diğer insanlarla, kendisiyle, doğadaki diğer canlılarla ve cansız ortamlarla temel ilişkilerini düzenleyen araçlardandır.

Devamını Oku
Koku Testleri Nasıl Yapılır?

Koku Testleri psikofizik ve elktrofizyolojik testler olarak yapılır. Psikofizik testlerde kokulandırılmış koku çubukları kullanılır. Bu testin aşağıdaki alt başlıkları vardır:

Devamını Oku
Koku Alanı Endoskopisi

Koku Bozukluklarının tanısında kullanılan muayene yöntemlerinden birisi de Koku Alanı Endoskopisidir(KAE).

Devamını Oku