Koku Duyusu

Koku duyusu çevremizi algılamammızı sağlayan 5 duyumuzdan biridir. Koku duyusu insanın diğer insanlarla, kendisiyle, doğadaki diğer canlılarla ve cansız ortamlarla temel ilişkilerini düzenleyen araçlardandır. İnsanlarda beynin üst merkezlerinin gelişimi ile birlikte davranışlarımızı düzenlemede koku duyusu diğer hayvanlara göre daha az etkili olsa da hala önemli bir rol oynamaktadır. Öyle ki koku duyusu insanın anne karnında en önce gelişen duyusudur. Bebek doğduğu zaman da anne kokusunu diğer kokulardan ayırt edebilir.

Koku duyusu bir diğer ayırtedici özelliği beyinde talamusa uğramadan direkt olarak koku korteksine giden tek duyu olmasıdır. Talamus vucuda gelen çeşitli uyaranlara karşı bir filtre görevi yapar. Koku hariç tüm duyusal uyaranlar için bir ara istasyon olan talamusun koku duyusunda filtre görevi yapmaması ile kokuya verilen yanıtları da etkiler.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Koku Alanı

Burun içerisinde 2 farklı epitel yapısı 2 farklı ortam vardır. Bunlardan biri "Solunum Alanı" diğeri "Koku Alanı"dır.

Devamını Oku
Koku Alamama Nedenleri

Koku alamama nedenleri iki ana grupta toplanmaktadır. Bunlardan bir tanesi periferik yani burundan kaynaklanan nedenler, diğeri ise santral yani beyinden kaynaklanan nedenlerdir. Burada da üç tane  en sık koku alma bozukluğu yapan neden karşımız

Devamını Oku
Koku Alma Bozukluğunun En Sık Nedenleri Nelerdir?

Koku duyusu ve koku alma ile ilgili şikayetler şikayetler belki de kulak burun boğaz ve Baş boyun cerrahisi alanının en zor tedavi edilebilen alanlarından birini oluşturmakta.

Devamını Oku