Koku Alma Hastalıkları, Sebepleri ve Tedavisi

Eğer koku alamıyorum diyorsanız hemen panik olmanıza gerek yok. “Koku alamıyorum” dediğiniz durumun ne zaman ortaya çıktığını anımsamaya çalışmanız gerekmekte. Bu bir viral enfeksiyon sonrası üç-beş günlük bir durum ise bu durumun geçici olacağı düşünülebilir.

Eğer grip değilseniz, sinüzitiniz yoksa, burnunuzda bir tıkanıklık yoksa, hastalığınız iyileşmişse ve hala koku alamıyorsanız o zaman bir an önce doktora başvurmanız gerekmektedir. Çünkü koku hücreleriniz zedelenmiş, viral enfeksiyon sonrası koku hücrelerinden elektriksel sinyalin gittiği koku soğancığında bir hasar ortaya çıkmış olabilir.

Eğer koku alamıyorum diyorsanız;

  1. Ne zaman başladığı,
  2. Ne kadar süredir devam ettiği,
  3. Hangi hastalıktan sonra olduğu bizim için çok önemlidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Nasıl Koku Alırız?

Koku alma, burundan ve ağızdan alınan havanın içinde taşınan "Koku Molekülleri"nin, burnun yaklaşık 7 cm gerisinde, üst konka ve burun kemiği etrafında bulunan, yaklaşık 1 cm2 lik "Koku Alanı"na ulaşması ile başlar.

Devamını Oku
Burcu Terapisi

Koku duyusu ile ilgili sinir hücrelerinin kendini yenileyebilen hücrele olduğunun ortaya konması ve koku uyaranlarının hem koku soğancığında hem de beyindeki koku bölgelerinde ardışık aktivasyonlarla koku algısını tetiklediği ortaya konulmuştur.

Devamını Oku
Koku ve Hafıza

Yaşamımızda karşılaştığımız tüm kokuları farklı bir mekanizma ile beynimizde yer alan koku belleğinde saklamaktayız.

Devamını Oku