Koku Alma Bozukluğu

Koku Alma Bozuklukları

Koku alamadığımız zaman ilk yapmamız gereken ne zaman ortaya çıktığını tespit etmektir.

Koku alma Bozukluğu durumu geçici bir burun tıkanıklığı nedeni ile oluşabilir. Burun tıkanıklığı geçtikten sonra bu şikayet de geçecektir. Eğer grip ya da nezle gibi burun tıkanıklığı yapan neden ortadan kalkmasına rağmen koku alamıyorsanız artık beklemeden doktora başvurmanız gerekmektedir. Bu hastalıkta yapılmaması gereken en önemli durum kendiliğinden geçmesini beklemektir. Bilimsel çalışmalar kendiliğinden geçmesini beklemenin tedaviye başlamaya göre çok daha az başarı oranı olduğunu göstermektedir.

Koku Alamama Nedenleri

Koku alamama nedenleri burun kaynaklı , beyin hastalıkları kaynaklı ya da metabolik bir nedene bağlı olarak vücudun herhangi bir hastalığına bağlı oluşabilir.

Burun kaynaklı koku alma bozukluğu nedenleri sinüzit, alerji, burun eti şişmesi , burun kemiği eğriliği , grip ve nezle sonrası kayıplar gibi nedenlerdir. Beyin kaynaklı nedenler özellikle alzheimer ve parkinson gibi hastalıklar, kafa travmaları ve yaşlanmadır.

Hipotiroidi, diabet gibi pek çok hastalık ta koku alma bozukluğuna yol açar.

Koku Alma Bozukluğunda Neler Yapılmalı? 

Mutlaka Koku testi yapılmalıdır. Koku testi hastalıkla ilgili pek çok detay bilgiyi doktorunuza sağlar. Ek olarak tomografi ve Koku fMRI da çekilmelidir. Normal MR da çok kısıtlı bilgi elde edilir bu yüzden Koku FMRI çektirmek önemlidir. Koku duyusunun çok yönlü olarak değerlendirilmediği bir ortamda hastalığınızla ilgili bilgiler de kısıtlı olacaktır. Teşhis ve tedavi sürecinde mutlaka detaylı değerlendirme önem kazanır.

Koku Alamamanın Tedavisi

Nedene yönelik olarak koku alanına kullanılan burun ilaçları , ağızdan alınan ilaçlar , koku alanına cerrahi olarak müdahale edilmesi , koku egzersizi, koku akupunkturu gibi pek çok yöntemle koku alamama durumu tedavisi düzenlenmektedir.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Koku Alma Bozukluğu Ameliyatı

İnsanların 5 duyu organlarından biri olan koku; burun aracılığı ile alınan ve koku alanında bulunan sinirler yolu ile beynin algılanması sağlanan önemli bir fonksiyondur. Günlük yaşamda çevresel faktörler hakkında bilgi edinilmesini sağlayan bazı hay

Devamını Oku
Koku Testi Öncesi Hazırlıklar

Koku testlerini yapmadan önce Hastaya, Doktora ve Testin yapıldığı ortama ilişkin 3 temel hazırlık süreci vardır.

Devamını Oku
Koku Alanı

Burun içerisinde 2 farklı epitel yapısı 2 farklı ortam vardır. Bunlardan biri "Solunum Alanı" diğeri "Koku Alanı"dır.

Devamını Oku