Koku Alamama Nedenleri

Koku alamama nedenleri iki ana grupta toplanmaktadır. Bunlardan bir tanesi periferik yani burundan kaynaklanan nedenler, diğeri ise santral yani beyinden kaynaklanan nedenlerdir. Burada da üç tane  en sık koku alma bozukluğu yapan neden karşımıza çıkmaktadır:

  • Üst solunum yolu enfeksiyonları,
  • Burun ve sinüs hastalıkları
  • Kafa travmaları.

Bunun dışında bir takım nörolojik hastalıklar; alzheimer, parkinson, bununla beraber bir takım toksik maddelerin solunması; özellikle endüstriyel ortamlarda çalışan işçilerde görülen koku alma kaybı veya bir takım meslek hastalıklarında ortaya çıkan koku alma kaybı. Bunun dışında doğumsal olarak, sendromik olarak ailede ortaya çıkan koku alma bozuklukları ve bunun genetik olarak ailenin diğer bireylerine aktarılması.

Koku alamama ortam değişimlerinde ortaya çıkar. Özellikle hava değişimlerinin yoğun olduğu ortamlarda ya da yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan koku alma bozukluğu nedenleri en sık karşımıza çıkan koku alma bozukluğu durumlarıdır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Koku Alma Bozukluğu

Koku alamadığımız zaman ilk yapmamız gereken ne zaman ortaya çıktığını tespit etmektir.

Devamını Oku
Koku Hastalıkları

Bazı doğumsal ve ailevi hastalıklar koku kayıplarına yol açabilir. Bu yüzden koku kaybı ile gelen bir hastamızın bu şikayetlerinin ne kadar süredir var olduğu , nasıl başladığı ve ailesinde başka bireylerde olup olmadığı hastalığın tanısını konulması

Devamını Oku
Koku Testleri Nasıl Yapılır?

Koku Testleri psikofizik ve elktrofizyolojik testler olarak yapılır. Psikofizik testlerde kokulandırılmış koku çubukları kullanılır. Bu testin aşağıdaki alt başlıkları vardır:

Devamını Oku