Koku Alamama Nedenleri
Koku alamama nedenleri iki ana grupta toplanmaktadır. Bunlardan bir tanesi periferik yani burundan kaynaklanan nedenler, diğeri ise santral yani beyinden kaynaklanan nedenlerdir. Burada da üç tane en sık koku alma bozukluğu yapan neden karşımıza çıkmaktadır:
- Üst solunum yolu enfeksiyonları,
- Burun ve sinüs hastalıkları
- Kafa travmaları.
Bunun dışında bir takım nörolojik hastalıklar; alzheimer, parkinson, bununla beraber bir takım toksik maddelerin solunması; özellikle endüstriyel ortamlarda çalışan işçilerde görülen koku alma kaybı veya bir takım meslek hastalıklarında ortaya çıkan koku alma kaybı. Bunun dışında doğumsal olarak, sendromik olarak ailede ortaya çıkan koku alma bozuklukları ve bunun genetik olarak ailenin diğer bireylerine aktarılması.
Koku alamama ortam değişimlerinde ortaya çıkar. Özellikle hava değişimlerinin yoğun olduğu ortamlarda ya da yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan koku alma bozukluğu nedenleri en sık karşımıza çıkan koku alma bozukluğu durumlarıdır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Koku Duyusu
Koku duyusu çevremizi algılamammızı sağlayan 5 duyumuzdan biridir. Koku duyusu insanın diğer insanlarla, kendisiyle, doğadaki diğer canlılarla ve cansız ortamlarla temel ilişkilerini düzenleyen araçlardandır.
Devamını OkuKoku Alanı Endoskopisi
Koku Bozukluklarının tanısında kullanılan muayene yöntemlerinden birisi de Koku Alanı Endoskopisidir(KAE).
Devamını OkuKoku Soğancığı
Olfaktör Bulbus olarak da adlandırılan Koku soğancığı beynin ön bölümünde, koku bölgesinin ve kafatasını oluşturan kemiğin hemen üzerinde yer alır.
Devamını Oku