Koku Alamama Hastalığı

Koku alamama hastalığı, koku duyusunun kısmi ya da tam olarak kaybıdır. Koku alma duyusunun tam olarak yitirilmesine koku körlüğü denmektedir.

Koku körlüğü, doğuştan olabilir ya da sonradan kazanılmış olabilir. Eğer koku alma duyusu kısmi olarak yitirilmişse buna hipozmi ya da az koku alma durumu adı verilmektedir. Bu da özellikle bir takım üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında, bir takım kafa travmaları sonrasında ya da bazı nörolojik hastalıkların erken bulgusu olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle alzheimerda herhangi bir nörolojik bulgu ortaya çıkmadan iki ya da üç yıl önce koku alma duyusunda yitim meydana gelmektedir.

Koku alma bozukluğu veya koku alma hastalıkları, koku duyusundaki bu tür niceliksel bozulmaların yanısıra niteliksel bozulmalarda da ortaya çıkar. Özellikle kötü koku alma ya da kokuları farklı alma, hayali koku alma gibi durumlar koku alma bozukluğu nedenlerinin alt grupları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Koku Hastalıkları

Bazı doğumsal ve ailevi hastalıklar koku kayıplarına yol açabilir. Bu yüzden koku kaybı ile gelen bir hastamızın bu şikayetlerinin ne kadar süredir var olduğu , nasıl başladığı ve ailesinde başka bireylerde olup olmadığı hastalığın tanısını konulması

Devamını Oku
Aşırı Koku Alma

Aşırı koku alma, özellikle koku duyusu bozuklukları ile uğraşan hekimlerin sık karşısına çıkan problemlerden bir tanesidir. Aşırı koku alma sorunu aslında üzerinde ciddi olarak durulması gereken bir problemdir.

Devamını Oku
Koku Soğancığı

Olfaktör Bulbus olarak da adlandırılan Koku soğancığı beynin ön bölümünde, koku bölgesinin ve kafatasını oluşturan kemiğin hemen üzerinde yer alır.

Devamını Oku