Koklear İmplant (Biyonik Kulak)
Koklear İmplant Nedir?
Koklear implant, cerrahi müdahale ile uygulanan bir tür iç kulak işitme protezidir. Toplumda ‘Biyonik Kulak’ olarak da bilinen koklear implant sistemi iki bölümden oluşur. Birinci (dış) bölümü sesleri algılar ve ses enerjisini işlemleyerek elektrik enerjisine dönüştürür. Ses dalgalarından kodlanan elektrik akımlar kokleanın (salyangoz) içine doğru uzanan biyonik kulağın ikinci (iç) bölümüne aktarılıp işitme sinirinin uçlarına iletir.
[quick-content]
Kimler Koklear İmplant Adayı Olabilir?
Doğuştan işitme kaybı ile doğan çocuklar,
- Otoimmun iç kulak hastalığı geçirerek işitme cihazları ile yeterli rehabilitasyon sağlanamayan hastalar,
- Sonradan işitme kaybı olmasına neden olan geçirilmiş ani işitme kaybı, kaza, hastalık, operasyon gibi olaylar sonucu işitmesini kaybeden erişkinler,
- İleri, çok ileri ve/veya tam işitme kaybı olanlar bu uygulamadan yararlanabilir
Koklear İmplant (Biyonik Kulak) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyata uygun olarak şeçilen aday için Koklear İmplant operasyonu genel anestezi altında yaklaşık 3-4 saat sürer. Operasyonun riski diğer kulak operasyonlarına benzer şekildedir en önemlileri amliyat sonrası işitme kaybı devam etmesi, yüz felci ve beyin omurilik sıvısının gelmesidir. Ameliyatta kulak arkasına yapılan kesiyle implant için yuva hazırlanır. İç kulağa yani kokleaya elektrodlar cerrahın tercihine göre yuvarlak pencere veya kokleostomi değilen kokleaya açılan pencere yardımıyla iletilir. Operasyon sahası kapatılmadan önce elektrot fonksiyonu ile implantın çalışıp çalışmadığı test edilir.
Ameliyat sonrasında hasta kendine geldikten sonra radyoloji bölümde çekilen grafilerle elektrodların yerleri kontrol edilir. Hastaya ağrı kesici; enfeksiyon riski açısından ise antibiyotik tedavisi verilir. Hastanın pansumanları günlük olarak kontrol edilerek hasta doktorunun uygun gördüğü zamanda taburcu edilir. Biyonik kulağın dış parçası ameliyat yarası iyileştikten sonra takılır. Ameliyat sonrası dönemde hastanın yakın takibi ve işitme ve konuşma rehabilitasyonu gerekmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kronik Otitis Media Nedir?
Kronik otitis media (KOM), uzun süredir devam eden orta kulağın iltihabıdır.
Devamını OkuKalorik Test Nedir?
Kalorik test, kulakta ısı değişikliği yaratılarak endolenfte bir akım oluşturma prensibine dayanan noninvazif objektif vestibüler değerlendirme yöntemidir. Vücut ısısından en az 7 derece artı veya eksi ısı kulağa verildiğinde istenilen endolenfteki a
Devamını OkuKBB Uzmanı Sıkça Sorulan Sorular
KBB uzmanı; kulak burun boğaz hastalıklarının tedavisinde hizmet vermektedir. Gerekli durumlarda cerrahi yöntemlere de başvurulabilmektedir.
Devamını Oku