Burun Eti Küçültme Ameliyatı
Burun eti, tıp literatüründe konka olarak tanımlanmaktadır ve burun boşluğunun yan duvarlarında bulunmaktadır. Sağlık bir insanda burun etlerinin işlevi; havayı temizlemek, nemlendirmek ve solunum sistemine dahil etmektedir. Ancak bazı durumlarda burun etleri büyümekte ve nitelikli hava akışının önüne geçmektedir.
[quick-content]
Burun Eti Büyümesi (Konka Hipertrofisi) Nedenleri Nelerdir?
Burun eti büyümesi probleminin başlıca belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Alerjik durumlar
- Sinüzit problemi
- Sigara kullanımı
- Kullanılan birtakım ilaçlar
- Hava kirliliği
- Uzun süre burun spreyi kullanımı
Bu nedenlerin yanı sıra bazı burun küçültme ameliyatları sırasında burun etlerine müdahale edilmemesi, buruna oranla burun etlerinin büyük olması burun pasajının daralmasına neden olmakta ve hava akışını engellemektedir. Burun etlerinin büyümesi ve uzun süre tedavi edilmemesi durumunda gerek günlük yaşam konforu sekteye uğramakta gerekse de genel sağlık durumunu etkilemektedir.
Burun Eti Büyümesi (Konka Hipertrofisi) Hangi Problemlere Neden Olmaktadır?
Burun eti büyümesinin neden olduğu başlıca şikayet burun tıkanıklığıdır. Burun tıkanıklığı problemi; yeterince oksijen alınamamasına ve bunun sonucunda kronik baş ağrısı ve dolaşım bozuklukları gibi problemlere neden olmaktadır. Aynı zamanda burun eti büyümesinin çocuklarda görülmesi durumunda kronik yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu ve gelişim geriliğine de neden olmaktadır.
Burun Eti Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?
Genellikle burun tıkanıklığı şikayeti ile doktora başvuran hastalarda belirli muayene ve tetkikler sonucunda burun eti büyümesi teşhisi konulmaktadır.
Burun Eti Büyümesi Tanısı
Burun eti büyümesinin kesin tanısı için aşağıdaki tetkikler uygulanmaktadır.
- Fizik muayene: burundaki hava akışının değerlendirilmesi, burun eti büyüme oranının ölçülmesi gibi.
- Kan tahlilleri: Burun eti büyümesinin ameliyat ile tedavisinde mutlaka uygulanması gereken tetkik türüdür. Hastada herhangi bir enfeksiyon olup olmadığının değerlendirilmesi açısından önemlidir.
- Radyolojik incelemeler (röntgen ve tomografi): Burun etinin tam olarak yerinin tespit edilmesi ve büyüme oranının incelenmesi amacı ile uygulanmaktadır.
Burun Eti Küçültme Uygulaması Hangi Yöntemler ile Yapılır?
Burun eti büyümesi tedavi edilmemesi durumunda ciddi problemlere neden olabileceği gibi ağzı açık uyuma (beraberinde enfeksiyonlara maruz kalma), horlama gibi problemlere de neden olmaktadır. Bu nedenle burun eti küçültme tedavisine ihtiyaç duyulmaktadır.
Burun eti küçültme işlemleri günümüzde üç farklı şekilde uygulanmaktadır. Bu yöntemler; cerrahi uygulama ile burun etlerinin alınması, radyo frekans uygulaması ile burun etlerinin küçültülmesi, lazer uygulamaları ile burun etlerinin küçültülmesidir.
Burun Eti Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Burun eti küçültme ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Tek başına 15 ila 20 dakika süren bu işleme burun eğriliğinin düzeltilmesi ya da estetik burun ameliyatı gibi işlemler de dahil edildiği taktirde operasyon süresi uzamaktadır.
Burun eti küçültme ameliyatında burun etlerinin küçültülmesi ya da tamamen alınması işlemleri gerçekleştirilmektedir. Burun etlerinin tamamen alınması işlemine günümüzde nadir bir şekilde başvurulmaktadır. Bunun nedeni boş burun problemi yaşanmasının önlenmesidir. Hasta konforunun tedavi sürecinde sağlanması ve iyileşme sürecinin kısa sürede tamamlanması amacı ile teknik imkanların gelişmesi sonucunda tamponsuz cerrahi yöntemler tercih edilmektedir.
Burun eti küçültme ameliyatı için doktor seçiminin bu uygulama için deneyimli kulak burun boğaz uzmanları arasından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Gerek burun eti büyümesi probleminin kesin tanısında gerekse de ameliyat planlaması sürecinde burun etlerinin ne kadar küçülmesi gerektiğine nitelikli bir şekilde karar verilmelidir.
Burun eti küçültme ameliyatında operasyon sonrasında hastanın yaklaşık 72 saat boyunca gözlem altında tutulması gerekebilmektedir. Bu süreçte açığa çıkabilecek herhangi bir komplikasyon riskine karşı gerekli önlemler alınmakta, ilaçlar ile ağrı kontrolü sağlanmakta ve hastanın ayağa kalkabilmesi ve yürümesi sağlanmaktadır.
Burun Eti Küçültme Ameliyatı Sonrasında Hastanın Dikkat Etmesi Gerekenler
Burun eti küçültme ameliyatı sonrasında her cerrahi uygulama sonrasında olduğu gibi kontrollerin aksatılmaması ve doktorun önerdiği ilaçların eksiksiz bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra ameliyat günü duş alınması tavsiye edilmemektedir. Burun eti küçültme ameliyatında cerrahi yöntemin yanı sıra radyo frekans yöntemi de uygulanabilmektedir.
Burun Eti Küçültme Ameliyatında Radyo Frekans Yöntemi
Radyo frekans yöntemi sağlık alanında pek çok tanı ve tedavi yönteminde kullanılmaktadır. Bu yöntem gerek iyileşme süresinin kısalmasında gerekse de komplikasyon risklerinin minimum seviyeye düşürülmesinde etkilidir. Burun eti küçültme ameliyatının radyo frekans yöntemi ile uygulanmasının birtakım avantajları bulunmaktadır;
- Burun iç dokusuna zarar verilmemektedir.
- Kanama ve enfeksiyon riski bulunmamaktadır.
- Hastanın uygulama günü hastanede yatmasın gerek bulunmamaktadır.
- Koku fonksiyonlarında herhangi bir yan etki bulunmamaktadır.
- Uygulama sonrasında tampon ve benzeri materyallerin kullanılmaması hastanın çok daha konforlu bir iyileşme süreci yaşamasına neden olmaktadır.
- Uygulama sonrasında ödem, şişlik ve morluk gibi komplikasyonlar minimum düzeydedir.
- Ses kısıklığı ya da ses değişmesi gibi komplikasyonlar yaşanmamaktadır.
- İyileşme sürecinde beslenme ve gıda alımı ile ilgili herhangi bir kısıtlama söz konusu olmamaktadır.
Burun eti küçültme ameliyatında uygulanan radyo frekans yöntemi; sinüzit ameliyatları, burun eğriliği ameliyatları ya da benzeri cerrahi uygulamalar sırasında da güvenilir bir şekilde uygulanabilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Estetik Burun Ameliyatı
Koku duyusunun alınmasını sağlayan burun aynı zamanda solunum sürecinin başlangıcı olması sebebi ile de oldukça önemli bir organdır. Bu fonksiyonların yanı sıra; yüz bölgesinin odağında bulunması, kemikli bir anatomiye sahip olması ve bakıldığında yü
Devamını Oku