Burun Ameliyatı Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar!
Tüm dünyada en sık yapılan ameliyatların başında burun ameliyatları gelir. Burun ameliyatları olarak adlandırılan grup içerisinde kendi içerisinde alt gruplara ayrılmış bölümler mevcuttur. “Burun- Burun Eti – Sinüsler” olarak adlandırılan anatomik bölgeler bu cerrahilerin uygulama alanlarıdır. Burun boşluğundan farklı bir alanda olmasına rağmen Endoskopik teknikler uygulamaya geçirildikten sonra sinüs ameliyatları için de kullanılan yol burun içerisinden geçmektedir. Bu ameliyatları düşünen bir hasta burun ameliyatı ile ilgili bir sürece girdiğinde, doğal olarak bu ameliyatı olan çevresindeki tanıdığı bireylere sorarak bilgi sahibi olmaya ve bu operasyonlardaki başarı oranlarını ölçmeye çalışmaktadır. “Burun ameliyatı oldum” cümlesi de doğal olarak çok geniş bir ameliyat grubunu tanımlamaktadır.
Burada kastedilen operasyonlar;
- Burun kemiği ve kıkırdağı eğriliğinin (Septum Deviasyonu) düzeltilmesi (Septoplasti) operasyonu
- Burun dış görünüşünün burun sırtı ve burun ucunu kapsayacak şekilde düzeltilmesi (Rinoplasti) operasyonu
- Burun ucunun düzeltilmesi ( Tipplasti) operasyonu
- Burun iç anatomisi ve dış görünümünün birlikte düzeltilmesi (SeptoRinoplasti) operasyonu
- Burun eti küçültülmesi (Konka Redüksiyonu) operasyonu
- Nefes alma amaçlı burun kanat yetersizliğinin tedavisi ( Nazal Valv Cerrahisi) operasyonu
- Sinüslerin cerrahi olarak temizliği (Endoskopik Sinüs Cerrahisi)
olarak tanımlanmaktadır.
Hastalar ile gerçekleştirilen operasyon öncesi görüşmelerde bu bölgelerdeki farklı operasyonların detayları yeteri kadar hasta ile paylaşılmazsa çoğu hasta burun içerisine hangi işlemlerin ne amaçlı olarak birlikte yapılacağını da tam olarak bilemeyecektir. Sonuçta bu üç anatomik bölgenin olası ilişkileri ve cerrahi seçenekleri konusunda da kafa karışıklarının olması mümkün olacaktır.
Bir burun operasyonunu planlarken öncelikle hastanın sorunu konusunda operasyondan önce net olarak fikir sahibi olunması gerekmektedir. Geniz akıntısı şikayeti ile gelen bir hastada geniz akıntısı yapan muhtemel diğer nedenler mutlaka sorgulanmalıdır, burun tıkanıklığına eşlik eden hapşırma, burun akıntısı gibi ek bulgular varsa alerjik hastalıklar yönünden de hasta değerlendirilmelidir. Nefes alma dışında kişinin görsel kaygıları varsa bunlar da göz önünde bulundurulmalı ve hastaya bu problemine yönelik bir çözüm önerisi sunulmalıdır.
Hastalarımız günümüzün en yaygın bilgiye ulaşma kaynağı olan internet üzerinden farklı alanlarda farklı yazılar okuyarak kafa karışıklığına uğramış olabilir. “Burun etimi kesiyor musunuz?” “Ameliyatı lazerle mi yapacaksınız” “Sinüs ameliyatı sonrası şikayetler tekrarlar mı” gibi rutin sorular da doğal olarak bizlere sorulmaktadır.
Tüm bu süreçlerde mükemmele ulaşma ve başarı oranlarında en yüksek oranı yakalamanın en önemli basamağı operasyon öncesi plandadır. Burnun temel fonksiyonları olan “Nefes Alma, Havayı Temizleme ve Nemlendirme, Koku Alma ve Yüze Uyum” alanlarında başarılı olabilmek için operasyon öncesi değerlendirmeler de bu fonksiyonlar üzerinden yapılmalıdır. Hastalarda operasyon öncesi sadece Nefes alma kapasitesinin değerlendirilmesi değil , burun kuruluğunun da sorgulanması ve varsa koku alma şikayetlerinin de göz önünde bulundurulması cerrahi sonrası dönemde beklenen konforu sağlayacaktır.
Burun eti küçültmede kullanılan teknikler Radyofrekans ve Lazer gibi çeşitli enerji türleri olabileceği gibi burun eti içerisinde bir tünel açıp bu tünel içerisinden “tıraşlama” yapma yöntemi de olabilir. Burun estetiği planlanan operasyonlar öncesinde de mutlaka burun fonksiyonlarının detaylı olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu tür estetik operasyonların fonksiyonu hedeflemeden yapılması durumunda hastanın beklentileri de karşılanamayacaktır. Bu nedenle bir hasta olarak burun ameliyatına karar vermeden önce kafanızdaki soruları net olarak oluşturmalı, ilgili şikayetlerinizi tekrar gözden geçirmeli bu şikayetler üzerinden doktorunuzla birlikte bir yol haritası planlamalısınız.
Tüm bu süreçleri bütünsel değerlendiren bir yaklaşıma sahip olunması Burun ameliyatları öncesi dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bilgisayar Destekli (Navigasyonlu) Sinüzit Ameliyatı
Sinüslerin kronik iltihabı sonrası oluşan sinüzit hastalığının cerrahi olarak tedavisinde uygulanan Endoskopik Sinüs Cerrahisi’ne kimi özel durumlarda yardımcı olarak kullanılan Cerrahi Navigasyon cihazları ile yapılan Bilgisayar Destekli Sinüs Ameli
Devamını OkuÇocuklarda Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı
Bademciklerin vücuttaki konumları herkes tarafından bilinse de vücuttaki işlevleri konusunda çok az kişi nitelikli bilgiye sahiptir.
Devamını OkuBurun Eti Lazer Küçültme
Burun etleri her burun deliğimiz içerisinde ALT, ORTA ve ÜST olmak üzere sağlı sollu toplam 6 adet olan dokulardır. Burun etlerinin büyüklükleri yukarıdan aşağı doğru artmaktadır.
Devamını Oku