Balonla Sinüs Ameliyatı
İnsanlık tarihi boyunca hastalıkların tanı ve tedavisinde dönemin teknik imkanları bakımından birçok yenilik yaşanmıştır. Modern tıp imkanlarının hızla geliştiği bu dönemde de kulak burun boğaz hastalıklarının tanı ve tedavisinde birçok yeni ve güvenilir teknik uygulanmaya başlanmıştır. Toplumun büyük bir bölümünde görülen sinüzit probleminin tedavisinde de söz konusu yenilik olarak balonla sinüs ameliyatı tekniği uygulanmaya başlanmıştır.
[quick-content]
Sinüzit Neden Tedavi Edilmeli
Sinüzit; sinüslerin çeşitli nedenler ile iltihaplanması ve hastada birtakım şikayetlere yol açması olarak tanımlanabilmektedir. Birçok kişinin yaşadığı bu problemin başlıca belirtileri;
- Baş ağrısı
- Gözlerde sulanma
- Boğaz ağrısı
- Burun tıkanıklığı
- Geniz akıntısı
- Yüksek ateş
- Burun akıntısıdır.
Sinüzit probleminin belirtileri bir yıl içerisinde sekiz haftadan uzun süre yaşandığı durumlarda kronik sinüzit olarak tanımlanmakta ve tedavi edilmeyen kronik sinüzit problemi birçok ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır.
Tedavi Edilmeyen Sinüzit Hangi Problemlere Neden Olur?
- Göz enfeksiyonu ve görme yetisinde azalma
- Diş enfeksiyonu
- Burun ve göz çevresindeki sinirlerde hasar
- Üst solunum yolu enfeksiyonu nedeni ile ciddi solunum problemleri
- Yeterince oksijen alınamaması nedeni ile dolaşım bozuklukları
Öyle ki tedavi edilmeyen ya da tedavisi ertelenen kronik sinüzit problemleri yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp aynı zamanda total sağlık durumunu da olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle sinüzit problemi yaşayan hastaların ertelemeden doktora başvurmaları önerilmektedir.
Sinüzit Tedavisinde Balon Sinoplasti Ameliyatı
Günümüzde sinüzit problemi yaşayan hastalarda; probleme neden olan çevresel faktörlerin giderilmesi (alerjik rinit ve gribal enfeskiyonun tedavisi), ilaç ve burun spreyi ile burun içindeki ve sinüslerdeki mukozal yapının düzenlenmesi ve cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir.
Kronik sinüzit problemlerinde cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Bu yöntemler;
- Endoskopik sinüs cerrahisi
- Balonla sinüs ameliyatı
Çoğunluklar endoskopik sinüs cerrahisine oranla iyileşme süreci kısa ve komplikasyon riski minimum düzeyde olan balonla sinüs ameliyatına başvurulmaktadır.
Balonla Sinüs Ameliyatı Nedir?
Sinüzit problemi sinüslerin burun ile bağlantı noktalarının daralmasına neden olmaktadır. Bu noktalara yerleştirilen balonların uygun basınçta şişirilmesi ile daralan sinüslerin açılması disiplini balonla sinüs ameliyatı olarak tanımlanmaktadır.
Alanında tecrübeli kulak burun boğaz uzmanlarının gerçekleştirdiği bu yöntem hasta açısından oldukça avantajlı bir süreç sunmaktadır.
Balonla Sinüs Ameliyatının Avantajları
- Burun deliklerinden ulaştırılan balonlu katater; herhangi bir burun ve sinüs dokusuna zarar vermemektedir. Sinüslerde doku harabiyeti yaşanmaması nedeni ile de iyileşme süreci oldukça konforlu bir şekilde yaşanmaktadır.
- Bu yöntemde herhangi bir kesi uygulamasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu sayede kanama riski olmamakta, tampon kullanımına ihtiyaç duyulmamaktadır.
- Uygulamadan 1 gün sonra hasta rutin günlük yaşamına dönebilmektedir.
- Minimal invaziv bir teknik olan balonla sinüs ameliyatı sonrasında hastanede yatışa gereksinim duyulmamaktadır. Bu açıdan çok daha ekonomik bir tedavi imkanı sunmaktadır.
Balonla Sinüs Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Sinüzit problemi; hangi sinüslerde yaşandığına, hastada açığa çıkardığı şikayetlere bağlı olarak sınıflandırılmaktadır. Bu bağlamda balonla sinüs ameliyatı;
- Kronik sinüzit
- Frontal sinüzit
- Maksiller sinüzit
- Sfenoid sinüzit
türlerinde uygulanabilmektedir. Sinüzit problemine ek olarak polip ve etmoit sinüzit durumlarında balonla sinüs ameliyatı yerine endoskopik sinüs cerrahisi yöntemi önerilmektedir. Aynı zamanda hastanın 17 yaşını tamamlamış olması ve daha önce burun ve sinüslerde herhangi bir cerrahi işlem uygulanmamış olması gerekmektedir.
Balonla Sinüs Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sağlıklı bir insanın burun ve sinüslerinin günde yaklaşık yarım litre mukus salgısı ürettiği bilinmektedir. Doğal bir süreç olan bu süreçte üretilen mukus havadaki zararlı bakterileri ve parçacıkları süpürerek yıkamakta ve mideye ulaşarak mide asidi ile parçalarına ayrılmaktadır. Sinüzit problemi ise mukus salgısının dengeli bir şekilde üretilememesi, salgının yapısının bozularak havadaki bakterilere müdahale edememesi ya da sinüslerdeki şekil bozuklukları nedeni ile dolaşım sağlanamaması ve bunun üzerine enfeksiyona maruz kalınması durumları sonucunda açığa çıkmaktadır. Sinüzit tedavisinde gerek balonla sinüs ameliyatı gerekse de endoskopik sinüs cerrahisi yöntemi uygulandığında hastanın yaşam tarzında birtakım değişiklikler yapması gerekebilmektedir.
Balonla sinüs ameliyatı sonrasında;
- Sigara kullanılıyorsa bırakılmalı
- Kimyasal kokulara maruz kalınmamalı
- Alerjik durumlar kontrol altında tutulmalı
- Ev çalışma ortamındaki nem dengesi sağlıklı bir şekilde sağlanmalı
- Üst solunum yolu enfeksiyonları mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmeli
- Göz ve diş enfeksiyonları mutlaka kontrol altında tutulmalıdır.
Balonla Sinüs Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Özellikle kulak burun boğaz alanında uygulanan cerrahi işlemlerde enfeksiyon ve kanama riski fazladır. Ancak son dönemlerde farklı tanı / tedavi yöntemlerinin uygulanmaya başlanması ile bu risk faktörlerinin önüne geçilebilmektedir. Balonla sinüs ameliyatı sırasında da herhangi bir kesi açılmaması ve dikiş uygulamasına ihtiyaç duyulmaması; anormal kanama ve enfeksiyona maruz kalma komplikasyonları yaşanmamaktadır. Bununla birlikte burun içerisinde ve sinüs örtüsünde hava akışı ve koku duyma konularında birçok yararlı doku bulunmaktadır. Balonla sinüs ameliyatı yönteminde söz konusu yararlı dokulara herhangi bir zarar verilmemektedir. Balonla sinüs ameliyatı olan hastaların iyileşme süreci diğer cerrahi uygulamalara oranla oldukça kısa sürmektedir. Bu nedenle hastanın gerek okul gerekse de iş hayatını ertelemesine ihtiyaç duyulmamaktadır. Balonla sinüs ameliyatı olacak hastaların doktor araştırmasında özenli davranmaları önerilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sinüzit Ameliyatı
Sinüzit toplumun büyük bir kesiminde görülen kronik hastalıklar arasındadır. Sinüzit problemi akut ve kronik olmak üzere iki farklı türde değerlendirilmekle birlikte tedavi edilmediği sürece birtakım ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir.
Devamını OkuBurun Eti Küçültme Ameliyatı
Burun eti, tıp literatüründe konka olarak tanımlanmaktadır ve burun boşluğunun yan duvarlarında bulunmaktadır. Sağlık bir insanda burun etlerinin işlevi; havayı temizlemek, nemlendirmek ve solunum sistemine dahil etmektedir. Ancak bazı durumlarda bur
Devamını Oku