Alerjim var, koku alamıyorum. Neden?

Alerjik Rinit modern yaşamda en sık karşılaştığımız KBB problemlerinden biridir. Alerjik Rinitli hastalarda burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı, hapşırma gibi şikayetlerin yanısıra koku alma bozukluğu da görülür. Koku almadaki azalma hem algı azalması ile iligli hem de koku alanın bölgesinde oluşan aşırı salgı artışı ile ilgilidir. Alerjik rinitli burunlar bir savunma mekanizması olarak burnu algısızlaştırmaya çalışır ve alerjen maddeye karşı oluşan reaksiyonları engelleyebilmek için burun içerisindeki bölgelerde bir algısızlaşma süreci olur. Kimi durumlarda bu kişilerde hava alma algısında da azalma burun eti büyümesi olmadan saptanmaktadır. BUna ek olarak alerjene maruziyetin engellenmesi amaçlı kişiler derin nefes alma alışkanlığı yerine yüzeyel solunum tipini geliştirirler tüm bunlar toplamda koku almada azalmaya yol açar. Polen allerjisi olan kişilerde polen mevsiminin başlaması ile koku ile ilgili sorunlar artış gösterirken, ev tozu (akar) alerjisi olan kişilerde 4 mevsim koku ile ilgili şikayetler mevcuttur. Hastaların koku ile ilgili ilgili şikayetlerini KBB muayenesi, görünütüleme yöntemleri ve Koku Testleri sonrasında teşhis etmek ve tedavisini düzenlemek mümkündür.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

EOM'un Belirtileri Nelerdir?

EOM genellikle ağrı sızı yapmadığı için sıklıkla ebeveynler tarafından fark edilememekte veya doktor tarafından tesadüfen rastlanmaktadır.

Devamını Oku
EOM sorunu olan çocuğumun daha iyi duymasına nasıl yardımcı olabilirim?

Konuşurken çocuğunuza yakın mesafede olmaya çalışın ve çocuğunuzun yüzünüze bakmasını sağlamaya çalışın.

Devamını Oku
EOM nasıl tedavi edilir?

EOM’un gelişme sebebine, devam etme süresine, gelişen işitme kaybına, hastadaki ek patolojilerin varlığına (geniz eti, kronik bademcik iltihabı, yarık damak vs) ve başka da birçok faktörler göz önünde bulundurularak doktorunuz: Hiçbir ilaçsız t

Devamını Oku