Akut Orta Kulak Enfeksiyonu (AOM)
Akut Orta Kulak Enfeksiyonu (AOM)
Otitis media, kulak zarı arkasındaki orta kulak boşluğunun iltihabıdır.
İltihaplanmaya neden olan mikroplar orta kulağa östaki tüpü ile genizden ulaşır. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında sık kulak enfeksiyonlarının gelimesi bu nedenledir. Östaki tüpünün yapısı çocuklarda ve erişkinlerde farklılık gösterir. Çocuklarda östaki tüpü erişkinlerde olduğundan daha kısadır, bu nedenle çocuklarda orta kulak iltihabı, erişkinlerden daha sık görülür.
Orta Kulak İltihabında Ne Gibi Şikayetler Olur?
AOM de özellikle kulak ağrısı sık görülen bir bulgudur. Kulak ağrısı ile birlikte işitme kaybı da görülebilir. Kimi durumlarda orta kulakta biriken iltihap zarda delinmeye neden olur ve kişinin kulağında bir akıntı gelebilir. Ateş de bu hastalığa eşlik eden bulgulardan biridir. Ama tüm AOM lerde ateş görülmeyebilir.
Akut Orta Kulak Enfeksiyonu Tedavisi
AOM ye neden olan bakteriyel etkenlerinin ortadan kaldırılması için verilecek uygun antibiyotikler, östaki tüpünün daha iyi çalışmasını sağlayacak ilaçlar ve hastanın şikayetlerinin hafifletecek semptomatik ilaçlar AOM tedavisinde kullanılan ana tedavi araçlarıdır.
Orta Kulak İltihabını Artıran Durumlar Nelerdir?
AOM özellikle sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda diğer bireylere göre daha sık görülmektedir. Bu yüzden öyküde sık ÜSYE sorgulanmalı ve bu duruma yönelik önlemler alınmalıdır. AOM ayrıca anne ve babası sigara içen çocuklarda da daha sık görülmektdir.
Özellikle yapılan yanlış uygulamalardan bir tanesi de anne babanın sigara içme sonrası çocukla hemen temas etmesidir. Çocukla aynı ortamda içilmeyen sigara içiçiliğinde bile yaklaşık 45 dakika sigara içimi sonrasında çocuklardan uzak kalmak gerekir.
Bir diğer risk faktörü de küçük bebeklerde emzirme pozisyonunun düzgün ayarlanamaması ve çocukların da biberonla yatarak süt içme alışkanlıklarıdır. Sık tekrarlayan orta kulak iltihaplarında bu durumların varlığı da sorgulanmalıdır. Tüm kreşe ve yuvaya başlayan çocuklarda bir süre enfeksiyon sıklığının artacağı bilinmeli ve özellikle tekrarlayan orta kulak enfeksiyonu durumunda kreşteki enfeksiyon durumu sorgulanmalıdır. Alerji de orta kulak enfeksiyonlarında riski artıran bir durumdur. Alerjik bir bireyse ona yönelik önlemler ve tedavi de sürece eklenmelidir
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ani İşitme Kaybı Nedir?
Ani işitme kaybı üç günden daha kısa bir sürede ortaya çıkan ve işitme testine göre ardışık en az üç frekansta tespit edilen 30dB`den fazla sinirsel karakterde işitme kaybıdır.
Devamını OkuKalorik Test Nedir?
Kalorik test, kulakta ısı değişikliği yaratılarak endolenfte bir akım oluşturma prensibine dayanan noninvazif objektif vestibüler değerlendirme yöntemidir. Vücut ısısından en az 7 derece artı veya eksi ısı kulağa verildiğinde istenilen endolenfteki a
Devamını OkuVhıt, Vng Ve Postürografi Dışında Vertigo Tanısısından Kullanılan Ne Tür Tetkikler Vardır?
Vertigo ve dengesizlik sorunları çok geniş bir yelpazeyi kapsayan karmaşık bir klinik sorundur. Vertigo şikayetiyle gelen hastaların tanısı herhangi bir ek tekik yapmaksızın, hatta kan tahlili bile gerekmeksizin sadece basit bir manevra ile konabilir
Devamını Oku