Ağız kokusu hastaları özellikle doktora gittiklerinde ilk önce dişlerine daha sonra midelerine bakılarak dişlerinde bir diş taşı, diş çürüğü ya da diş eti hastalığı olup olmadığı kontrol ettirirler. Sonra yapılan endoskopilerde midede bir helicobakter mikrobu var mı yok mu, gastrit, ülser gibi durumlar var mı ona baktırırlar. Fakat gözümüzün önünde olan en önemli problem ve tüm ağız kokularının en sık nedeni aslında gerek dişten kaynaklansın, gerek mideden kaynaklansın, gerekse Bademciklerden Kaynaklansın çeşitli dokuların dil üzerinde pas yapması, özellikle de bunun dil kökünde birikmesi sonucu ortaya çıkmasıdır. Genellikle ağız kokusu tedavisi için doktora giden hastalar “Hocam ben dilimi dil temizleyiciler ile temizliyorum. Ama gene de ağız kokum geçmiyor.” derler. Bunun nedeni de aslında ağız kokusunu tedavi ettiren hastaların evde yaptıkları dil temizleyicisi ile temizleme işlemi ile sadece dilin uç ve orta kısmını yani gövde kısmını temizlemeleri ama dil kökünü temizleyememeleridir. Özellikle dil kökünde Sulcus Terminalis dediğimiz ters V şeklinde anatomik bölge vardır. Ve bunun arkasında başlayan ve en büyük tat tomurcukları olan Sirkumvallat Papillaları içeren alanın yoğun dil pasıyla dolu olması Ağız Kokusunun en sık nedenidir.
Ağız kokusu tedavisinde en yeni yöntem (Dünyadaki en yeni yöntem); Dil kökünün derin temizliğini düzenli olarak yapılması ve ağız kokusu kaynağının ortadan kaldırılmasıdır.
Ağız kokusunu en çok yapan gazlar; hidrojen sülfit, Metilmer kaptan, dimetil sülfittir. Oral Chrome adı verdiğimiz cihazla ağız kokusu ölçümü sonrası bu değerlerde ciddi oranda yükselme zaten ağız kokusu hastalarında tespit edilir. Dil kökünü temizledikten sonra tekrar ölçüm yaptığımızda; hastalarda bu değerlerin sıfıra yaklaştığını ve ağız kokusunun ortadan kalktığını görüyoruz. Ağız kokusunun günümüzde en etkili tedavi yöntemi derin dil kökü temizliğidir.
Dil temizliği diş fırçalama işleminden sonra diş fırçasıyla değil eczaneden alacağımız özel dil temizleme aparatları ile yapacağımız bir işlemdir. Diş fırçasının dil temizliğinde kullanılması yapılan en büyük hatalardandır. Asla diş fırçamızı dili temizlerken kullanmamalıyız. Yapılan bu uygulamayla diş üzerinde oluşan bazı bakterilerin dil ile temas etmesine ve oraya yerleşmesine neden oluyoruz.
Dil temizleme aparatıyla yapacağınız temizleme yöntemi sizlere hekimiz tarafından detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.
Özellikle ağız kokusunun en sık nedeni olan dil pasının ortadan kaldırılması ancak dil temizleme sayesinde olabilir. Dil pasını oluşturan bakterilerin temizliği ve bu bakterilerin içerdiği çeşitli sülfür gazlarının temizlenmesi ağız kokusunu tam olarak tedavi etmektedir. Aynı zamanda tat tomurcuklarının üstünün dil pası ile kaplanması, kişilerde tat duyusunda bir azalma, ağızda bir çamur hissi veya ağızda bir metalik his oluşmasına neden olmaktadır. Dilimizi temizlediğimizde tat tomurcuklarının üstü açıldığından dilimizin nefes aldığını, ağzımızda bir ferahlık olduğunu, tat tomurcuklarının daha iyi tat aldığını ve ağzımızın tadının düzeldiğini görmekteyiz. Dolayısıyla dilimizi temizlediğimizde hem ağız kokumuzdan kurtuluruz, hem ağzımızda bir ferahlık hissederiz, hem ağzımızdaki çamur tadı gider ve tat duyumuzun daha geliştiğini görürüz.